Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Ενα ρομπότ αποκαθιστά τη βλάβη σε γόνατο - ισχίο

Η επέμβαση γίνεται με πολύ μικρότερη τομή, διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά και ο ασθενής μένει το πολύ μία μέρα στο νοσοκομείο
Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα για αποκατάσταση βλάβης στο γόνατο με το ειδικό ρομποτικό σύστημα «ΜΑΚΟ» πραγματοποιήθηκε χθες στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν.
Οι διακεκριμένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί Κώστας Δρεττάκης και Διονύσιος Χίσσας προχώρησαν σε αποκατάσταση σοβαρής πάθησης, χρησιμοποιώντας το υπερσύγχρονο αμερικανικό ρομπότ.

Επικεφαλής της ομάδας των χειρουργών ήταν ο Αμερικανός Φρέντερικ Μπιούχελ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 600 ανάλογες επεμβάσεις στις ΗΠΑ. Με τη λειτουργία του ρομπότ, η Ελλάδα έγινε μία από τις τρεις χώρες στην Ευρώπη, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, οι οποίες διαθέτουν ρομποτική τεχνολογία στον τομέα της ορθοπεδικής.
Το μηχάνημα επιτρέπει πολύ λεπτούς χειρισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους χειρουργούς να αντιμετωπίζουν βλάβες στην άρθρωση του γόνατος έγκαιρα, πολύ πριν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσης.
Στα πάσχοντα σημεία του γόνατος μπορεί να γίνει μερική αντικατάσταση κονδύλων. Οσον αφορά το ισχίο, η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ειδικών ενθεμάτων, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική χρήση.

Οι επεμβάσεις γίνονται με πολύ μικρότερες τομές και οι ασθενείς μένουν το πολύ μία ημέρα στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις 30 έως 60 λεπτά και αυτό συμβάλλει πολύ σημαντικά στη μείωση των επιπλοκών. Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την απώλεια αίματος ελαχιστοποιούνται.
Οπως ανέφερε ο κ. Μπιούχελ, οι ασθενείς που χειρούργησε στις ΗΠΑ είχαν θεαματική βελτίωση και μπορούν να περπατήσουν ακόμη και τρεις ώρες μετά την επέμβαση. Κατά την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο δεν χρειάζονται καν πατερίτσες και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες τα γόνατα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό, η εφαρμογή τόσο προηγμένων μεθόδων μειώνουν στο ελάχιστο τη νοσηλεία και το κόστος που αυτή συνεπάγεται. Ελαχιστοποιούνται, επίσης, οι επιπλοκές προς όφελος του ασθενούς και του ασφαλιστικού του Ταμείου.
Η επέμβαση σχεδιάζεται ειδικά για κάθε ασθενή, με στοιχεία που «περνούν» στον υπολογιστή του συστήματος. Με τον τρόπο αυτόν, διαμορφώνεται το μέγεθος και το βάθος της τομής που θα γίνει στο οστό. Κατά τη διενέργεια της επέμβασης, το ρομπότ δεν επιτρέπει στον χειρουργό κινήσεις ή τομές πέραν των ορίων που έχουν προκαθοριστεί.

Εκτιμάται ότι το 50% των ασθενών που επρόκειτο να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορούν πλέον να την αποφύγουν, με την επιλογή μίας πολύ πιο περιορισμένης και αποτελεσματικής επέμβασης. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, αντικαθίσταται μόνο το παθολογικό τμήμα του αρθρικού χόνδρου και όχι ολόκληρη η άρθρωση, όπως συμβαίνει στην ολική αρθροπλαστική. Ετσι, αποκαθίσταται η κινηματική της άρθρωσης του γόνατος, με αποτέλεσμα φυσιολογική κίνηση και επάνοδο σε πλήρεις δραστηριότητες, γρήγορα και χωρίς πόνο.
Δημήτρης Καραγιώργος

Πηγή: ethnos

Register and Claim Bonus at williamhill.com