Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

Νέα στοιχεία για τις έρευνες στο λόφο Καστρί Μεγάλου Γαρδικίου

Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, διοργανώνει διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια), την Παρασκευή, 3 Ιουλίου2015, ώρα20:00μμ.Oι προσκεκλημένοι Αρχαιολόγοι Δρ. Γεωργία Πλιάκου και Δρ. Μαρία Ντίνου θα ομιλήσουν με θέμα:Ο οχυρωμένος οικισμός στο λόφο Καστρί Μεγάλου Γαρδικίου: Από την έρευνα και την προστασία, στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενωνπρογραμμάτων.

Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει η καθιερωμένη θερινή δεξίωση της Εταιρείας στον κήπο του Μουσείου.Ο οχυρωμένος οικισμός – ακρόπολη στο λόφο Καστρί Μεγάλου Γαρδικίου απασχόλησε την αρχαιολογική έρευνα ήδη από τη δεκαετία του 1950. Την ίδια περίπου εποχή εκδόθηκε και το πρώτο διάταγμα προστασίας και χαρακτηρισμού της ακρόπολης ως αρχαιολογικού χώρου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφική έρευνα και η τοπογραφική αποτύπωση των ορατών οικιστικών καταλοίπων της ακρόπολης.

Το νομικό καθεστώς προστασίας του αρχαίου πολίσματος και του περιβάλλοντος χώρου του ενισχύθηκε περαιτέρω, με τη θεσμοθέτηση Ζωνών προστασίας σε όλη την έκταση του λόφου Καστρί, γεγονός που αποτέλεσε εν πολλοίς προϋπόθεση για την ένταξη προτάσεων ανάδειξης της ακρόπολης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Γ΄ΚΠΣ - ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006 και ΕΣΠΑ 2007-2013).Στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης, έχουν προκύψει νέα στοιχεία για το χρονολογικό ορίζοντα, τις διαφορετικές φάσεις κατοίκησης και την οικιστική οργάνωση του οχυρωμένου οικισμού, τα οποία θα παρουσιαστούν από την αρχαιολόγο Γεωργία Πλιάκου, ενώ τα αποτελέσματα της αρχαιοβοτανικής έρευνας θα παρουσιαστούν από την αρχαιολόγο Μαρία Ντίνου.

πηγή: epirusgate.blogspot.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com