Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

«Ξύπνησε» το ρομπότ Philae, 7 μήνες μετά την προσεδάφισή του στον κομήτη 67P

Ύστερα από επτά μήνες νάρκης, μετά την προβληματική προσεδάφισή του στον κομήτη 67P, το ρομπότ Philae, που θεωρούνταν χαμένο, τελικά «ξύπνησε», όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ESA ανακοίνωσε πως αργά την Πέμπτη έλαβε σήματα από το ρομπότ, το οποίο άρχισε να «μιλάει» με την ομάδα του στη Γη για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. «Το Philae είναι πολύ καλά», ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ουλαμέκ σε δήλωσή του στον ιστότοπο της ESA. «Είναι έτοιμο για επιχειρήσεις». Το Philae πριν την προσεδάφιση, τον Νοέμβριο του 2014. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ «ξύπνησε» επειδή δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακοί συλλέκτες του να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται για να στέλνει δεδομένα.

Οι συλλέκτες αυτές, που επρόκειτο να το τροφοδοτούν με ενέργεια ύστερα από την εξάντληση των μπαταριών του μετά την προσεδάφιση, δέχονταν μέχρι τώρα ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από τις έξι με επτά ώρες την ημέρα που χρειαζόταν, καθώς το ρομπότ βρισκόταν στη σκιά. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως δείγματα που θα εξορύξει το Philae από τον κομήτη θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πλανητών και ενδεχομένως και της ζωής. Οι βράχοι και οι πάγοι που αποτελούν τους κομήτες διατηρούν αρχαία οργανικά μόρια σαν μια χρονοκάψουλα.

Πηγή: www.lifo.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com