Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κέντρο της Αθήνας αναζητούν καταφύγιο εκατοντάδες απεγνωσμένοι πρόσφυγες που έφθασαν από τη Μυτιλήνη. Το κράτος απόν.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έφθασαν χθες από τη Μυτιλήνη, αναζητούν προσωρινά καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας. Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Σύρων Προσφύγων, Αμπντούλ Νταρουίς, τονίζει ότι περισσότεροι από 350 μετανάστες και πρόσφυγες, από τους συνολικά 2.000 που έφτασαν χτες στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη, είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Οι δύο εκπρόσωποι των προσφυγικών κοινοτήτων, επισημαίνουν ότι οι εκατοντάδες αυτοί νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται προσωρινά σε σημεία γύρω από την Ομόνοια, το Πεδίον του Άρεως και την πλατεία Βικτωρίας, ενώ κάποιοι κοιμούνται ακόμα και σε γραφεία μεταναστευτικών κοινοτήτων.

«Δεν ξέρουν τι να κάνουν και έχουν τρελαθεί. Εμείς τους κατευθύνουμε σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που μπορούν να τους βοηθήσουν», δηλώνει ο κ. Νταρουίς. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και για εμάς είναι πολύ δύσκολο. Τη λύση πρέπει να δώσει το υπουργείο. Ωστόσο πρέπει και οι δήμοι να συμμετάσχουν στη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Οι υπόλοιποι από τους 2.000, σύμφωνα με τον κ. Νταρουίς, φιλοξενούνται από γνωστούς και φίλους, ενώ κάποιοι διαμένουν σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.  Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγούν ότι η μεταφορά των νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα είναι αναγκαία, λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού και των χώρων για τη φιλοξενία και καταγραφή τους. «Σε αυτή τη στιγμή του απόλυτου χρηματοδοτικού κενού, το ζητούμενο είναι να βρούμε χώρους και προσωπικό», αναφέρουν, ενώ προσθέτουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ενίσχυση των αστυνομικών δομών και του ιατρικού προσωπικού στα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξημένες ροές. Επίσης, σημαντικό όφελος για τη διαχείριση της κατάστασης θεωρούν ότι θα είναι η δημιουργία Διαχειριστικής Αρχής για τα σχετικά με τη μετανάστευση ευρωπαϊκά κονδύλια, που προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

 «Το κέντρο της πρωτεύουσας χρησιμοποιείται απροκάλυπτα ως μια χοάνη που μέσα της επιχειρείται να χαθούν οι φόβοι, οι ελπίδες και εν τέλει τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων», επισημαίνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Τη στιγμή που οι ροές προσφύγων προς τη χώρα μας εντείνονται ακατάπαυστα, η τακτική της άναρχης και χωρίς κανένα σχέδιο διοχέτευσής τους στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Καμίνης και προσθέτει: «Η πόλη της Αθήνας δεν αντέχει άλλο αυτή τη μεταχείριση». Ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει ότι υπάρχουν «άφθονοι πόροι για συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να έχουμε σχέδιο και πολιτική βούληση να τα αξιοποιήσουμε» και ζητάει να μετατραπούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και να λειτουργήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, προτείνει να αξιοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό παροπλισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πηγή: www.lifo.gr

Σχετικά Άρθρα