Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπειρος: Πίσω από τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ η θλιβερή πραγματικότητας της κοινωνίας…

Διήμερο ΕΣΠΑ είναι αυτό που διανύουμε για την Ήπειρο, με το νέο πρόγραμμα να κάνει επίσημη πρεμιέρα. Τα χρήματα για τα επόμενα έξι χρόνια είναι λιγότερα από αυτά της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και οι προτεραιότητες που τίθενται εντελώς διαφορετικές.

Πίσω από τα νούμερα και τους αριθμούς όμως, πίσω από τα 325 εκατομμύρια που θα δαπανηθούν τα επόμενα έξι χρόνια, βρίσκεται μία σκληρή πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα, που περιγράφεται στα επίσημα κείμενα του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ηπείρου και είναι πολύ χειρότερη από κείνη των προηγούμενων ετών.

Απόρροια της οικονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που σίγουρα δεν φτάνουν τα κοινοτικά κονδύλια για να αντιμετωπιστεί.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, πραγματοποιήθηκε έρευνα που είχε ως στόχο την καταγραφή των κοινωνικών αναγκών και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρεια καταγράφεται κοινωνική δραστηριότητα για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού, η οποία είναι εντονότερη στους δήμους υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού.

Όλοι οι Δήμοι διαθέτουν σχετικές υπηρεσίες για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και την υλοποίηση προγραμμάτων- δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Το σύνολο σχεδόν των Δήμων έχει αναπτύξει κάποιας μορφής συνεργασίας με φορείς για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων.

Σε αρκετούς Δήμους λειτουργούν δομές αντιμετώπισης της φτώχειας (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία κλπ.).

Κι όλα αυτά είναι στοιχεία που δεν καταγράφονταν στα προηγούμενα προγράμματα.

Υπάρχουν όμως κι άλλα στοιχεία τα οποία είναι περισσότερο αποκαλυπτικά της πραγματικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία.

Από την καταγραφή προκύπτει ότι η σημαντικότερη, από πλευράς συγκέντρωσης πληθυσμού, ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού είναι τα ΑμεΑ, που ανέρχονται σε περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα.

Ο αριθμός αφορά τα ΑμεΑ που έχουν ωφεληθεί από τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ακολουθούν τα εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, που ανέρχονται σε περίπου 1000 άτομα, ενώ ακόμα 131 άτομα ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες των οροθετικών, φυλακισμένων/αποφυλακισμένων και των ανήλικων παραβατών.

Σε ότι αφορά τις ειδικές και τις λοιπές ομάδες στην Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχουν 39 χιλιάδες άνεργοι, εκ των οποίων παραπάνω από τους μισούς αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που ανέρχεται σε 19,5 χιλ. άτομα ανεξάρτητα από την κατάσταση απασχόλησης.

Επίσης καταγράφονται 35,3 χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς κανένα απασχολούμενο μέλος, 4,3 χιλ. άτομα μέλη πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και 11,7 χιλ. μονογονεϊκά νοικοκυριά.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν 4,8 χιλιάδες άτομα εγκατασταθέντες από το εξωτερικό κατά την τελευταία πενταετία πριν την απογραφή με ξένη υπηκοότητα, ενώ επιπλέον 125 άτομα ανήκουν στους αιτούντες άσυλο και παλιννοστούντες.

Στην Περιφέρεια καταγράφονται επιπλέον 170 γυναίκες και παιδιά θύματα κακοποίησης. Τέλος, στην Περιφέρεια είναι εγκατεστημένοι 4,8 χιλιάδες μετανάστες και 1.800 Ρομά, ενώ καταγράφεται και μικρός αριθμός αστέγων.

Πίσω από τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ λοιπόν, η θλιβερή πραγματικότητα της κοινωνίας...

πηγή: epiruspost.gr

Σχετικά Άρθρα