Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εγκρίθηκε ψήφισμα για την προστασία των υγρότοπων που υπέβαλε η Ελλάδα

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των υγροτόπων στην Ελλάδα έγινε με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από την Ολομέλεια της διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ. Το ψήφισμα για την παγκόσμια προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Μεσογείου είχε κατατεθεί πέρυσι από τη χώρα μας, ύστερα από συνεργασία του WWF με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 Όπως αναφέρει το WWF, το ψήφισμα ξεκινάει με την αναγνώριση ότι η λεκάνη της Μεσογείου είναι περιοχή παγκόσμιας σημασίας για τη βιοποικιλότητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολυνησιωτικότητα και στο γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Στη συνέχεια, καλεί τα κράτη μέλη από τη Μεσόγειο σε θέσπιση καθεστώτος και ολοκληρωμένων στρατηγικών προστασίας για τους νησιωτικούς υγροτόπους, αντιμετωπίζοντας κατεπειγόντως τις σοβαρές ανθρωπογενείς πιέσεις και διασφαλίζοντας τη διατήρηση, τόσο της βιοποικιλότητας, όσο των υδρολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών τους αξιών.

«Σημειώθηκε πρόοδος για τους Μεσογειακούς υγροτόπους. Η Σύνοδος του Ραμσάρ που συνήλθε στην Πούντα δελ Έστε της Ουρουγουάης υιοθέτησε ψήφισμα που καλεί τα κράτη να καταγράψουν και να προστατεύσουν επειγόντως υγροτόπους στα νησιά της Μεσογείου. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες νησιωτικοί υγρότοποι παίζουν σημαντικό ρόλο για ανθρώπους και φύση, όμως δεν προστατεύονται επαρκώς. Με αυτό το ψήφισμα, μπορούμε να δουλέψουμε με κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ώστε να διασφαλίσουμε αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα, προς όφελος των νησιωτών και της βιοποικιλότητας της περιοχής μας», δήλωσε ο συντονιστής της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για τους Υγροτόπους, Ντέλμαρ Μπλάσκο.

Το WWF Ελλάς έχει κάνει απογραφή της κατάστασης 806 υγροτόπων σε 75 ελληνικά νησιά, δημιουργώντας τη βάση δεδομένων «Υγροτόπιο». Όπως τονίζει, το 2004 κανένας δεν ήξερε πόσοι μικροί υγρότοποι υπάρχουν στα νησιά, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εξαιρετικά ευάλωτων συστημάτων δεν εντασσόταν σε κανένα προστατευτικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα υγρότοποι να χάνονται σε μια νύχτα από αποξηραντικές παρεμβάσεις ή δόμηση.

Το 2011, ο νόμος 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα συμπεριέλαβε σαφείς διατάξεις για την προστασία τους, ενώ τον Ιούνιο του 2012 υπογράφηκε προεδρικό διάταγμα με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και οικολογική διαχείρισή τους, το οποίο έθεσε υπό τη σκέπη του νόμου 380 φυσικούς υγροτόπους σε 59 νησιά. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ολοκλήρωση του καθεστώτος προστασίας, ξεκίνησε το 2011 συνεργασία του WWF με το υπουργείο Περιβάλλοντος και κατατέθηκε τελικά το συγκεκριμένο ψήφισμα.

«Το ψήφισμα έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες και βελτίωσε κατά πολύ την εικόνα της Ελλάδας στο πλαίσιο της Σύμβασης Ραμσάρ, της οποίας κύριο μέλημα μέχρι και την προηγούμενη σύνοδο ήταν η αναφορά (συχνά ωραιοποίηση) για την κακή κατάσταση πολλών από τους 10 ελληνικούς υγροτόπους που προστατεύονται. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προστασία νησιωτικών υγροτόπων και ηθική αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς πολλών ανθρώπων της οργάνωσης που συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Πηγή: www.lifo.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com