Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Η ΕΚΤ συνεδριάζει υπό τη σκιά της ελληνικής κρίσης

Όλο και περισσότερο, η οικονομία της Ευρώπης δείχνει να ανακάμπτει. Τώρα μένει να ξεκαθαρίσει το ελληνικό ζήτημα. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των κορυφαίων στελεχών της τράπεζας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα The News Tribune. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της συνεχίζονται, καθώς η Αθήνα ξεμένει από ρευστότητα και οι προειδοποιήσεις για πιθανή χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ πληθαίνουν.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τέσσερις δόσεις στο ΔΝΤ μέσα στον Ιουνίου, με την πρώτη ύψους 300 εκατ. ευρώ να λήγει την Παρασκευή. Η ελληνική κρίση θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία στο μεταξύ αναμένεται να αυξήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην υπόλοιπη ευρωζώνη, καθώς αρχίζει να παράγει αποτελέσματα το πρόγραμμα της τράπεζας για την τόνωσης της οικονομίας. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα εξής, σύμφωνα με τη The News Tribune:

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Η ΕΚΤ έχει συμβάλει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδας να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Αν αποσύρει τη στήριξη μέσω του ELA, θα μπορούσε να προκαλέσει τη κατάρρευση των τραπεζών αλλά συνεχίζοντας ή αυξάνοντας τη συγκεκριμένη παροχή εκθέτει την ελληνική κεντρική τράπεζα σε πιθανές απώλειες. Σήμερα, ο Ντράγκι είναι πιθανό να καλέσει την Ελλάδα να καταλήξει με τους πιστωτές σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικοί κίνδυνοι για όλους τους εμπλεκόμενους.

Πιθανή αύξηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό

Το ελληνικό ζήτημα επισκιάζει τις κατά τα άλλα βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας. Η ανάπτυξη βρέθηκε στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο για την ευρωζώνη, όπου η ΕΚΤ ορίζει τη νομισματική πολιτική. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3% τον Μάιο, από 0% τον Απρίλιο, η πρώτη θετική ένδειξη σε έξι μήνες. Αυτό μειώνει τις ανησυχίες για μία μακρά περίοδο αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία για χρόνια. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ίσως έχει αποτελέσματα. Δεδομένων αυτών, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τις προβλέψεις του πληθωρισμού για φέτος στο 0,3% από το μηδέν.

Χαμηλοί τόνοι και διαβεβαιώσεις

Ακόμα και αν οι προβλέψεις όμως αυξηθούν, ο Ντράγκι είναι πιθανό να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους για την ανάκαμψη, ώστε να μην θεωρήσουν οι αγορές πως λόγω αυτής της εξέλιξης η ΕΚΤ θα περιορίσει τις μηνιαίες ενέσεις ύψους 60 δισ. ευρώ μέσω της αγοράς ομολόγων. Θα επισημάνει ότι αυτές οι βελτιωμένες προβλέψεις λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμά της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Αμετάβλητα τα επιτόκια Αν και η συνάντηση αυτή αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι έχει μειώσει τα επιτόκια όσο μπορεί. Το επιτόκιο αναφοράς με το οποίο δανείζει στις τράπεζες είναι στο 0,05%. Και το επιτόκιο που πληρώνει στις τράπεζες για τις καταθέσεις τους είναι -0,2%.

Πηγή: www.lifo.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com