Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς μπορεί η Ελλάδα να γλιτώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ

Ενα νέο σενάριο διακινούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει τρόπος να αποφύγει η Ελλάδα τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει δηλώσεις αξιωματούχων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει την 5η Ιουνίου τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το Ταμείο και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα.

Τι χρωστάμε τον Ιούνιο

Όπως είναι γνωστό η πρώτη από τις πέντε συνολικά δόσεις, ύψους 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ λήγει στις 5 Ιουνίου και οι υπόλοιπες (συνολικά 1,6 δισ. ευρώ) σταδιακά ως τις 19 του ίδιου μήνα.

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προσκείμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, ένας δεύτερος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα τονίζοντας: «Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό».

Μια ριψοκίνδυνη κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες

Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Ελληνες πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

«Επομένως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ' ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αρκετά τα «αγκάθια» για συμφωνία

Ακόμη, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να είπαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη.

Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα.

Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα