Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στέρεψε η κάνουλα του ΕΣΠΑ… Κίνδυνος να μείνουν στη μέση εκατοντάδες έργα της Ηπείρου

Οι πενήντα εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης που μένουν απλήρωτοι για ένα τρίμηνο περίπου δεν είναι οι μόνοι....

Ανάλογα προβλήματα αλλά κι ακόμη μεγαλύτερα αντιμετωπίζουν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, καθώς οι πληρωμές έχουν παγώσει από τον Μάρτιο.

Ο κίνδυνος να κλείσουν εργοτάξια και να μείνουν έργα στη μέση είναι άμεσος. Ήδη από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρειες, ζητείται παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση του προγράμματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σημειώνεται ότι μέσω του ΕΣΠΑ, εξελίσσονται στην Περιφέρεια Ηπείρου πάνω από χίλια έργα, κυρίως στον τομέα των υποδομών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, υπολογίζεται στο 80%, δεν έχουν καμία τύχη να οδηγηθούν ως «γέφυρα» στο νέο πρόγραμμα, καθώς εκεί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Αν δεν ολοκληρωθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, όχι μόνο δεν θα τελειώσουν ποτέ, αλλά η χώρα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει και κοινοτικά κονδύλια που έχει εισπράξει.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Οικονομίας και Υποδομών με την οποία ζητά άμεση αποδέσμευση πόρων.

Σημειώνεται ότι για να υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποδεσμευτούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταβολή της εθνικής συμμετοχής.

Όπως άλλωστε είναι γνωστό, τα αιτήματα πληρωμών προς την Ε.Ε. γίνονται μόνο εφόσον τα αντίστοιχα έργα έχουν προηγουμένως πληρωθεί από εθνικούς πόρους, δηλαδή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η έλλειψη ρευστότητας στην Αθήνα συμπαρασύρει προφανώς το πολυταλαιπωρημένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κατ' επέκταση το ΕΣΠΑ, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο εκατοντάδες έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Παράλληλα μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και την τοπική οικονομία.

πηγή: www.epiruspost.gr

Σχετικά Άρθρα