Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη «Ναπολεοντία» ανεβάζει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Η κωμωδία του Ανδρέα Στάικου «Ναπολεοντία» είναι το έργο που θα ανεβάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων την καλοκαιρινή σαιζόν, με την επίσημη πρεμιέρα να έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.
Θα ακολουθήσει περιοδεία στην οποία αναμένεται, όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές, να συνδράμουν τόσο η ΠΕΔ Ηπείρου, όσο και οι Δήμοι της περιφέρειας, ενώ θα δώσει το παρόν και σε καταξιωμένα φεστιβάλ της υπόλοιπης χώρας.
«Μετά από ένα χρόνο, αναγκαστικής λόγω εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, απουσίας το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επανέρχεται σε αυτό που έκανε τα προηγούμενα 30 χρόνια: μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία με μια θεατρική παραγωγή που φέρνει τα εχέγγυα της ποιότητας του ηπειρωτικού θεάτρου, καλλιτεχνικούς συντελεστές και ηθοποιούς ηπειρώτες στο σύνολό τους, όπως ταιριάζει στη φιλοσοφία της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ. Παρουσιάζει ένα έργο δηκτικό, κωμικό, συγκινησιακό, επίκαιρο, που περιγράφει το θέμα της πολιτιστικής μας αλλοτρίωσης, της πρόσληψης ξένων ηθών, της αιώνιας για τη χώρα μας προσπάθειας «εξευρωπαϊσμού» 180 χρόνια τώρα, μια κωμωδία όπως ταιριάζει για μια ευχάριστη, ψυχαγωγική, απολαυστική και συνάμα προβληματισμένη βραδιά του καλοκαιριού, βραδιά που αφήνει την ευφορία και την ελπίδα σε όσους την παρακολουθήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου.
Στην επιλογή του έργου που έγινε με κριτήριο ότι είναι μια ποιοτική κωμωδία με επίκαιρα μηνύματα, στάθηκε ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Μπακόλας, αναφερόμενος και στην υπόθεση του έργου.«Η «Ναπολεοντία» είναι ένα ειρωνικό ιλαρόδραμα που διαδραματίζεται στο Ναύπλιο του 1835: στις απαρχές της δημιουργίας του ελληνικού κράτους όταν ο νεαρός Όθων αναλαμβάνει την εξουσία του νέου ελληνικού βασιλείου. Οι Έλληνες υπήκοοί του μυούνται στο βαλς, ξένοι χοροδιδάσκαλοι διδάσκουν και ντόπιοι χωροφύλακες εποπτεύουν. Μετά τον τουρκικό ζυγό οι Έλληνες προετοιμάζονται να παραδοθούν στη νέα δουλεία, αυτή του εξευρωπαϊσμού. Κωμικές καταστάσεις, ερωτικές ίντριγκες, διλλήματα ταυτότητας, ισορροπούνται στην σύγχρονη γραφή του Αντρέα Στάικου. Στο τέλος του έργου ο Βαυαρός εισβολέας θα ηττηθεί και ο απόμαχος αγωνιστής θα επαναφέρει τη γνήσια και μοναδική αλήθεια τούτης της γης, ευχή και ελπίδα: «Ο ξένος κάποια στιγμή θα φύγει, το θυμάρι θα μείνει».
Στο αμιγώς ηπειρώτικο σχήμα των συντελεστών και στο ότι είναι ένα έργο για όλους αναφέρθηκαν από την πλευρά τους οι ηθοποιοί Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά, Γιολάντα Καπέρδα και Γιώργος Φλώρος.
Συντελεστές της 106ης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής του ηπειρώτικου θεάτρου είναι:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακόλας, σκηνικά – κοστούμια: Αγγελική - Βασιλική Σιδέρη, Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιολάντα Καπέρδα, Μαρία Κατσουλίδη, Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά, Γιώργος Φλώρος.

Πηγή: vimanews.gr

Σχετικά Άρθρα