Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σπανάκι ενδυναμώνει τους μυς

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη θέλησαν να τεκμηριώσουν και επιστημονικά την γευστική προτίμηση του Ποπάι στο σπανάκι! Έτσι λοιπόν έκαναν πειράματα σε ποντίκια, στα οποία χορήγησαν νιτρικά άλατα, το βασικό συστατικό του σπανακιού αλλά και άλλων πράσινων φυλλωδών λαχανικών, τα οποία ήταν διαλυμένα σε νερό. Τα πειραματόζωα κατανάλωναν το διάλυμα για μια εβδομάδα.

Όπως διαπίστωσαν, τα τρωκτικά εντός επτά ημερών είχαν αναπτύξει ισχυρότερους μυς σε σχέση με ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωσε νιτρικά άλατα.

Η ποσότητα νιτρικών αλάτων που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα είναι ισοδύναμη με περίπου 200-250 γραμμάρια σπανακιού ημερησίως από τον άνθρωπο, δηλαδή περίπου μια μερίδα.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η μυϊκή βελτίωση που καταγράφηκε δεν αφορά τις ομάδες μυών που εμπλέκονται στην μέτρια σωματική άσκηση και την αντοχή, αλλά αυτές που εμπλέκονται σε εντονότερες σωματικές ασκήσεις.

Αναλύοντας τον υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό, οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα νιτρικά άλατα αυξάνουν την ποσότητα δύο πρωτεϊνών των μυών, οι οποίες παίζουν ρόλο στην αποθήκευση και απελευθέρωση του ασβεστίου, το οποίο είναι ζωτικό για την σύσπαση των μυών. Όσο αυξάνεται η ποσότητα των δύο πρωτεϊνών, τόσο περισσότερο ασβέστιο απελευθερώνεται στους μυς και, κατά συνέπεια, αυτοί μπορούν να συσπαστούν πιο έντονα, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη στην άρση βαρών ή σ' έναν αγώνα ταχύτητας. Παράλληλα, όμως αυξάνει και η μυϊκή αντοχή, γιατί όταν οι μύες είναι ισχυρότεροι, δεν χρειάζεται να συσπώνται με την ίδια συχνότητα και άρα κουράζονται λιγότερο.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι το σπανάκι και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν νιτρικά άλατα, μπορεί να είναι ωφέλιμα όχι μόνο σε όσους αθλούνται ή γυμνάζονται εντατικά, αλλά σε κάθε άνθρωπο που έχει μυϊκή αδυναμία, πάσχει από μυϊκές ασθένειες ή από μυϊκή εξασθένηση λόγω γήρατος. Σύντομα, οι ερευνητές θα μελετήσουν την επίδραση των νιτρικών αλάτων και στους ανθρώπους.

Πηγή: www.in.gr