Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

Πολλοί βραχίονες στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας… Έρευνα και στο χώρο της εκκλησίας

Ένα ακόμη επεισόδιο γράφτηκε στο πολυετές θρίλερ που εκτυλίσσεται για την εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων που είχε λεηλατήσει τα μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων.

Ένα ακόμη επεισόδιο, τα αποτελέσματα του οποίου, μπορούν να δώσουν το έναυσμα για τη συνέχιση της έρευνας.

Εικόνες, από τις εκατοντάδες που έχουν κλαπεί, δεν βρέθηκαν. Και ίσως πια να μην βρεθούν ποτέ, καθώς έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο μεγάλο χτύπημα και ήδη πολλές βρίσκονται προς πώληση σε γκαλερί του εξωτερικού.

Βρέθηκαν όμως, στο βιβλιοδετείο της Αθήνας, Ευαγγέλια κι άλλα εκκλησιαστικά βιβλία, τα οποία προέρχονται από Μοναστήρια της Ηπείρου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο βιβλιοδέτης που συνελήφθη, υποστήριξε ότι του έχουν δοθεί για συντήρηση από ιερείς της Ηπείρου, τους οποίους δεν κατονόμασε. Οι πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο είναι απειροελάχιστες.

Άλλωστε όταν πρόκειται ένα κειμήλιο να μεταφερθεί για συντήρηση, αυτό γίνεται μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία την οποία ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος. Απομένει πλέον να απαντήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων εάν έχει γίνει τέτοια διαδικασία κι από ποια μοναστήρια.

Σε διαφορετική περίπτωση τα ερωτήματα γίνονται μεγάλα και καυτά...

Αυτό που προέχει, είναι να διευκρινιστεί αν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία λεπτομερώς ανακοίνωσε η Αστυνομία, προέρχονται από τον «Κώδικα» του Αρχιμανδρειού, ο οποίος άλλωστε είχε καταγραφεί πλήρως και λογικά το αρχείο πρέπει να φυλάσσεται.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν άλλωστε ότι οι επισκέψεις του συγκεκριμένου βιβλιοδέτη στην περιοχή των Ιωαννίνων ήταν εξαιρετικά συχνά, όπως και οι επαφές που είχε με συγκεκριμένους ανθρώπους της περιοχής.

Μεταξύ Μετσόβου και Τρικάλων

Η σύλληψη του κτηνοτρόφου με τα πολυτελή οχήματα, στα Τρίκαλα, δεν προκάλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας. Ο 41χρονος, που πριν τρία χρόνια είχε μεγάλες πολιτικές βλέψεις αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεση οδηγείται σε τακτική δικάσιμο.

Κατάγεται από το Μέτσοβο και η σύλληψή του έγινε ύστερα από εντολή της Ανακρίτριας Ιωαννίνων που χειρίζεται την υπόθεση.

Στα Τρίκαλα, είχε προηγηθεί μία άλλη σύλληψη τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για έναν 43χρονο, ο οποίος αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Μέτσοβο.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, παράνομη κατοχή πυροτεχνικών ειδών, παράβαση του νόμου περί όπλων, διακεκριμένη περίπτωσης κλοπής και αποδοχή - διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Από την έρευνα των αστυνομικών, στην κατοχή του είχε βρεθεί εκκλησιαστική εικόνα, Μεταβυζαντινής Περιόδου, που απεικονίζει τη Γέννηση, διαστάσεων (44 x 32) εκατοστών, η οποία, όπως εξακριβώθηκε, είχε κλαπεί το Σεπτέμβριο του 2005 από Ιερά Μονή των Ιωαννίνων, άλλα θρησκευτικά κειμήλια και όπλα.

Από την πολυετή έρευνα που διεξάγει η αστυνομία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κύκλωμα λειτουργεί με πολλούς βραχίονες που εκτελούν διαφορετικούς ρόλους.

Συγκεκριμένες κλοπές εκκλησιών στο Νομό Ιωαννίνων δημιουργούν πολλά ερωτήματα και υποψίες για την εμπλοκή προσώπων που έχουν άμεση σχέση με το χώρο της εκκλησίας.

πηγή: epiruspost.gr