ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ελισάφ, διαφωνούν με τον τρόπο εκλογής του Δ. Παπαγεωργίου

Η διαδικασία διαδοχής του Μωυσή Ελισάφ , πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων και στο εσωτερικό της παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ». Τρεις εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, η αντιδήμαρχος Νατάσα Τύρου-Ούζα, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας και ο Γιάννης Λυκογιώργος  απείχαν και δεν ψήφισαν τον Δημήτρη Παπαγεωργίου για Δήμαρχο…

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, μαζί με άλλα στελέχη της παράταξης, θεωρούν πως οι αποφάσεις πια λαμβάνονται μόνο από τρία – τέσσερα άτομα τα οποία όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν τα αποκαλούν “κονκλάβιο”. Τους κατηγορούν δε, πως προσπάθησαν μέσα σε λίγες μέρες να κάνουν μία διαδικασία εκλογής αγνοώντας ουσιαστικά ακόμη και το έγγραφο που τους απέστειλε η αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Τα έγγραφα που δεν “είδαν” στο δημαρχείο…

Να θυμίσουμε πως το  epirusgate είχε αποκαλύψει πως σε ερώτηση του πρώην δημάρχου Νέας Σμύρνης Γιώργου Κουτελάκη την 6η Δεκεμβρίου του 2021, προς την Αποκεντρωμένη ΔΙοίκηση Αττικής,  η αρμόδια διεύθυνση, απαντούσε  στις 3 Φεβρουαρίου 2022, πως η διαδικασία για την εκλογή νέου δημάρχου, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων, των συνεργαζόμενων παρατάξεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την κατάθεση του πρακτικού σύμπραξης  των παρατάξεων, οι παρατάξεις πλέον λογίζονται ως μία  και ενιαία ,ως παράταξη  με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος.

Είχαμε αποκαλύψει επίσης πως η αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στην Διαπιστωτική πράξη προσωρινής αναπλήρωσης του Δημάρχου, την οποία και απέστειλε προς τον Δήμο Ιωαννιτών στις 22 Φεβρουαρίου 2023, υπήρχαν και τα εξής :

1 : Αναφορά  στο  με αρ.πρωτ.6825/03-02-2022 έγγραφο του Τμήματος Οργάνωσης Τ.Α. Α’ Βαθμού της Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Συέπειες της σύμπραξης παρατάξεων στη διαδικασία εκλογής νέου Δημάρχου». Του εγγράφου δηλαδή που αποκάλυψε το epirusgate.

2:  Αναφορά και στην  υπ’ αριθμ. 91/59851/21-08-2019 (Α.Δ.Α.:69ΒΖ465ΧΘ7-Λ65) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Λειτουργία δημοτικών παρατάξεων», η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: “Οι παρατάξεις που συμπράττουν λογίζονται ανεκκλήτως για το υπόλοιπο της δημοτικής περιόδου ως ενιαία παράταξη και ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος.”

 
Η εκλογή και οι ενστάσεις

Κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου Δημάρχου,  ο πρώτος πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσίμαρης που συγκάλεσε τη συνεδρίαση, δεν αναφέρθηκε σε κανένα από αυτά τα έγγραφα, αλλά μόνο  σε “ηθικό και νομικό δικαίωμα της παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» να εκλέξουν τα μέλη της το νέο Δήμαρχο” !!!

Η αντιδήμαρχος Αναστασία Τύρου-Ούζα απείχε από την ψηφοφορία και ανέφερε τα εξής : ” Θα απέχω της διαδικασίας, μετά από πάρα πολύ δύσκολη σκέψη, έχω να σας πω, δε μου είναι ευχάριστο. Δυστυχώς, σε μία διαδικασία, η οποία είναι ίσως υπό αμφισβήτηση, και δε νομίζω ότι φοβόμασταν κάτι, από το να είχαμε ένα έγγραφο, είτε ήμασταν οι 11, όπως είπα τη Δευτέρα, είτε ήμασταν οι 18, 20, πόσοι είμαστε όλοι μαζί, είτε 120 να διαφυλάσσαμε, αφού είναι μια κορυφαία διαδικασία, όπως λέτε, και έτσι είναι, να τη διαφυλάσσαμε όσο το δυνατόν να ήτανε πιο ισχυρά νομικά κατοχυρωμένη.”

Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας απείχε επίσης από την ψηφοφορία  σημειώνοντας: ” Κι εγώ θα απέχω απ’ την ψηφοφορία, γιατί δυστυχώς τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα έγγραφο απ’ το Υπουργείο, το οποίο βέβαια είναι πριν ένα χρόνο, τον Φλεβάρη του 2022, το οποίο λέει, ακριβώς θα σας το διαβάσω, λέει: Ο νέος Δήμαρχος… Για την εκλογή του νέου Δημάρχου νοείται το σύνολο των Συμβούλων της Παράταξης, που όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι… νοούνται, λέει, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ενιαίας Παράταξης, που σημαίνει της Συμπαράταξης.”

Από την πλευρά του,  ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος, αρχικά επανέλαβε τις ενστάσεις του για τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της παράταξης αναφέροντας τα εξής: ” Στις 20 Φλεβάρη έλαβα από εσάς πρόσκληση για συμμετοχή σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την εκλογή νέου Δημάρχου. Τις επόμενες μέρες πληροφορήθηκα από τα τοπικά μέσα για συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας της παράταξής μας «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» στις οποίες δεν προσκλήθηκα. Ποιος είναι αυτός ο βαθύτατα αντιδημοκράτης δημοτικός σύμβουλος ο οποίος θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να μην καλεί εκλεγμένο συνυποψήφιο του:”

Τέλος, αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του νέου δημάρχου, αρχικά ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος,  αναφέρθηκε στα έγγραφα που κατά καιρούς έχει αποστείλει στους ΟΤΑ το Υπουργείο  Εσωτερικών, στο έγγραφο που αφορά τον Δήμο Νέας Σμύρνης Αττικής, καθώς και στην διαπιστωτική πράξη της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια απείχε επίσης από την ψηφοφορία  λέγοντας τα εξής:

“• Η σημερινή διαδικασία δεν είναι σύννομη. Σε περίπτωση που την συνεχίσετε βάζετε την πόλη σε περιπέτειες χωρίς προφανή λόγο. Εγώ δεν την αναγνωρίζω και σας καλώ για μία φορά να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μην βάλετε την πόλη σε περιπέτειες.

• Ζητώ την σύγκλιση της ολομέλειας της παράταξης μας ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, όπως έχω επανειλημμένα ζητήσει τον τελευταίο 1.5 χρόνο για να θέσω υπόψιν των μελών της παράταξης τις επιστολές που έχω ανταλλάξει με την διευρυμένη δημοτική ομάδα.”

Περιμένοντας την απάντηση 

Όλα τα παραπάνω καταγράφονται και στα επίσημα πρακτικά που απέστειλε η δημοτική αρχή προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι και υποχρεωμένη  να απαντήσει εντός των επόμενων ημερών για την νομιμότητα της διαδικασίας. Στην περίπτωση που η αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ζητήσει την επανάληψη της εκλογής με την συμμετοχή και των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων του Νίκου κοντά και του Άρη Μπαρτζώκα, είναι προφανές ότι τα στελέχη της δημοτικής αρχής που πρωτοστάτησαν σε αυτήν την βεβιασμένη εκλογή νέου δημάρχου, θα υποστούν την σκληρή κριτική όχι μόνο από τα στελέχη της δικής τους παράταξης και των συνεργαζόμενων παρατάξεων, αλλά και από την  τοπική κοινωνία…

Register and Claim Bonus at williamhill.com