Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθηνό πετρέλαιο έως το 2025 «βλέπει» ο ΟΠΕΚ

Στο παρελθόν θα «περάσουν» οι τριψήφιες τιμές του πετρελαίου, εάν επαληθευθούν οι μυστικές προβλέψεις που παρουσιάζονται σε απόρρητη έκθεση του ΟΠΕΚ (που διέρρευσε στην Wall Street Journal) ότι ο μαύρος χρυσός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα των 100 δολ./βαρέλι τα επόμενα 10 χρόνια. Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτιμά ότι η μέση τιμή του πετρελαίου στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει έως τα 76 δολ./βαρέλι, ενώ έχει «τρέξει» και σενάρια με τιμές κάτω από τα 40 δολ./βαρέλι.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού «άγγιξαν» τα 150 δολ./βαρέλι (που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ) το καλοκαίρι του 2008, λίγο πριν από την κλιμάκωση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια κατέρρευσαν, καθώς η διεθνής οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση. Στις αρχές του 2011, η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε πάνω από τα 100 δολ./βαρέλι για πρώτη φορά μετά την κρίση και παρέμεινε στα επίπεδα αυτά έως το καλοκαίρι του 2014. Τότε ξεκίνησε η πτωτική τάση του μαύρου χρυσού, καθώς κατέστη σαφές ότι η παγκόσμια ζήτηση δεν ήταν επαρκής για να καλύψει την αυξημένη προσφορά, απόρροια της ενεργειακής επανάστασης στις ΗΠΑ λόγω της κατακόρυφης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα (shale), πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που η διψασμένη για πρώτες ύλες οικονομία της Κίνας εμφάνιζε σαφείς ενδείξεις κόπωσης.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Φθηνό πετρέλαιο έως το 2025 «βλέπει» ο ΟΠΕΚ
Η διορθωτική κίνηση προσέλαβε διαστάσεις χιονοστιβάδας το φθινόπωρο, μετά την ιστορική απόφαση του ΟΠΕΚ να μην ακολουθήσει την «πεπατημένη» της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές, ελπίζοντας ότι τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα έπλητταν την (ακριβότερη) παραγωγή των ΗΠΑ, επιτρέποντας σε χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Για ένα διάστημα, η στρατηγική αυτή έμοιαζε να αποδίδει καρπούς: Ο μαύρος χρυσός (που υποχώρησε έως τα 47 δολ./βαρέλι τον Ιανουάριο ,από 120 δολ./βαρέλι τον Ιούνιο του 2014), από τα μέσα Μαρτίου και μετά άρχισε να ενισχύεται και στο τέλος Απριλίου το μπρεντ «φλέρταρε» με το ψυχολογικό φράγμα των 70 δολ./βαρέλι. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το αθόρυβο ράλι του πετρελαίου έχασε τη δυναμική του, εν μέσω ενδείξεων ότι η ανοδική κίνηση δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς (αφού το πλεόνασμα πετρελαίου δεν δείχνει να μειώνεται...) και ότι τροφοδοτείται περισσότερο από τεχνικούς λόγους και δη από το κλείσιμο short θέσεων κερδοσκοπικών hedge funds...

Ομολογία ήττας

Πραγματικά, οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΟΠΕΚ φαίνεται να αποτελούν ομολογία ήττας στον ακήρυχτο πόλεμο που είχε κηρύξει το καρτέλ στους Αμερικανούς ανταγωνιστές του, καθώς ενσωματώνουν την παραδοχή ότι η παραγωγή shale θα αποδειχθεί ανθεκτική στις χαμηλότερες τιμές και δεν θα «εξοβελιστεί» από την αγορά.

Αντ΄ αυτού, ο ΟΠΕΚ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει την αυστηρή τήρηση των ποσοστώσεων παραγωγής που ισχύουν για κάθε χώρα-μέλος (που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια), εάν το μερίδιο αγοράς του καρτέλ υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα του 32%.
Υπενθυμίζεται ότι λίγα χρόνια πριν, ο ΟΠΕΚ ήλεγχε πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ αποτέλεσαν αφορμή για ρευστοποιήσεις στην αγορά πετρελαίου χθες και «ανέβασαν το θερμόμετρο» ενόψει της κρίσιμης συνόδου του Ιουνίου, με τους αναλυτές να διερωτώνται εάν το καρτέλ θα αλλάξει στρατηγική ή θα βρει άλλους τρόπους να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές μάλλον ήρθαν για να μείνουν.

πηγή: www.imerisia.gr

Σχετικά Άρθρα