Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Ντάισελμπλουμ: Ολα θα κλείσουν μέχρι 30 Ιουνίου - Μοσκοβισί: Επιτέλους, υπάρχουν σημεία σύγκλισης

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος πριν αποφασιστεί κάθε άλλο βήμα για την Ελλάδα, επικεντρώθηκαν στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι μόνο αφού τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα, μπορεί να συζητηθεί αν θα απαιτηθεί και τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Δεν βλέπω να υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τι θα συμβεί μετά από τις 30 Ιουνίου», ανέφερε.

«Ήταν ένα τακτικό Eurogroup. Εκτός από την Ελλάδα καλύψαμε και μια σειρά από άλλα θέματα που μας απασχολούσαν», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους πιστωτές τους έχουν προχωρήσει και υπάρχει μία πρόοδος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο, χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλυφθούν όλα τα θέματα όσον αφορά στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των YΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup είπε σήμερα οι θεσμοί προχώρησαν σε μια αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος και πως οι διαπραγματεύσεις είναι πιο θετικές.

«Σήμερα οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, ότι υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίασή μας αλλά χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλύψουμε όλα τα θέματα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.Θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο, όπου θα λάβουμε τις αποφάσεις».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε περί ελληνικού δημοψηφίσματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής πολιτικής.

«Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πολιτικός λόγος να αρχίσουν οι συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αφού μπορεί να υπάρξει συμφωνία αυτό το διάστημα.

«Πρέπει να τελειώσουμε πρώτα αυτό το πρόγραμμα, μόνο τότε μπορούμε να εξετάσουμε εάν είναι απαραίτητο ένα 3ο πρόγραμμα », είπε και πρόσθεσε ότι πριν την εκταμίευση θα πρέπει η Αθήνα να νομοθετήσει μέτρα.

«Να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση, πριν τα πράγματα πάρουν μια αρνητική τροπή»

όσον αφορά στο θέμα της ρευστότητας ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν συζητήθηκε αναλυτικά στο Eurogroup αλλά τόνισε ότι η ελληνική πλευρά τους διαβεβαίωσε πως η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Όμως, όπως τόνισε, «όσο εξαντλείται ο χρόνος, τόσο πιο πολύ σφίγγει η ρευστότητα» και σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση, πριν τα πράγματα πάρουν μια «αρνητική τροπή».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας και όχι του Eurogroup η ρευστότητα της Αθήνας.

«Δεν είναι δική μας ευθύνη να κοιτάμε τη ρευστότητα στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Μοσκοβισί

«Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο» υπογράμμισε σχεδόν με... ανακούφιση ο Επίτροπος της Κομισιόν για νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, αλλά όπως τόνισε «υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, παραμένουν οι διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι οι θεσμοί περιμένουν τις ισοδύναμες εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας για τα ζητήματα αυτά, ώστε, όπως επεσήμανε, να υπάρξει συμφωνία πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τα τέλη του Ιουνίου.

Όσον αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο Επίτροπος εστίασε στο ΦΠΑ, στην ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων αλλά και το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Σε σχέση με την τελευταία συνάντηση στη Ρίγα, υπάρχει διαφορετικό κλίμα και αδιαμφισβήτητη πρόοδος, ενώ οι συζητήσεις είναι σαφώς καλύτερης ποιότητας και σε βάθος, επεσήμανε ο κύριος Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλαδα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ποσό 1,8 δισ. ευρώ, όπως και ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άμεσα προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας πως εν λόγω ποσά είναι «διαθέσιμα για να καλυφθούν τα κενά των ελληνικών τραπεζών».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να εξοικονομήσει 8-9 δισ. ευρώ ανά έτος, ούτως ώστε να επανέλθει σε κατάσταση βιωσιμότητας σχετικά με το χρέος της. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει εγκαίρως τις δόσεις προς τους δανειστές της.

πηγή: www.imerisia.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com