ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων αύριο Κυριακή

Συνάδελφοι,

            Η Κυβέρνηση αφού  άλλαξε 3 φορές την ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων   ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, εξήγγειλε τελικά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη.  Τα πολυκαταστήματα  ανακοίνωσαν με τη σειρά τους, σαν να ήταν συνεννοημένοι από καιρό,  Black Friday για την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου  και Cyber Monday για την Δευτέρα 28 Νοέμβριου. Ένα τετραήμερο party τζίρου για τα πολυκαταστήματα  και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες σε συνέχεια άλλων τέτοιων «πρωτοβουλιών» όπως το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών. 

            Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει ούτε μισό μέτρο για την ανακούφιση μας , που κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνει και νέα μέτρα εναντίων μας, συνεχίζει με συνέπεια το έργο όλων των  Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων ανεξαρτήτου χρώματος,  διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας ακόμα και τις Κυριακές που μας οδηγεί στην φυσική εξόντωση. Οι γυναίκες συνάδελφοι μας βιώνουν από πρώτο χέρι , τις συνέπειες της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ιδιαίτερα την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων στήριξης. 

            Εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειες μας στο εμπόριο  και τις υπηρεσίες, έχουμε πικρή εμπειρία από τα αποτελέσματα τέτοιου είδους happenings.

  Ποιος άλλωστε έχει την δυνατότητα εκτός από τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες να προσφέρουν εκπτώσεις 60 και 70 %?  Ποιος αν όχι αυτοί έχουν την δυνατότητα να μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις στις αντίστοιχες διαδικτυακές πλατφόρμες? Ποιος αν όχι αυτοί έχουν την δυνατότητα να επωμίζονται το extra λειτουργικό κόστος (ειδικά τώρα που το κόστος ενέργειας σπάει κάθε ρεκόρ) για να περιμένουν τον πελάτη?

            Οι μικροί  έμποροί και επαγγελματίες έχουμε πείρα από αγώνες για να μην περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με τους αγώνας μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε την πλήρη απελευθέρωση που ζητούσαν χρόνια τώρα τα πολυκαταστήματα.  Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε ανάγκη την Κυριακή να την περνάμε με την οικογένεια μας.  Διπλά μας στον αγώνα βρίσκονται  και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες με τις οικογένειες τους.  Μαζί πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή της πολιτικής που διαλύει  τη ζωή μας.

            Οι μεγάλες κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη που έγιναν με την πρωτοβουλία εμπορικών συλλόγων, σωματείων επαγγελματιών και  εργαζομένων έδειξαν τη δύναμη  που έχουμε όταν οργανωμένα παλεύουμε για την ικανοποίηση των  αναγκών μας.  

Καλούμε τους συναδέλφους μας  να καταδικάσουν τη νέα πρόκληση της Κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη και να συμμετέχουν στην κοινή κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου και του σωματείου εμποροϋπαλλήλων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΜΕ ΜΙΧ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΩΝΙΑ

Απαιτούμε :

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικής Αργίας
  • Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών
  • Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.
  • Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις