ΗΠΕΙΡΟΣ : Δυναμική ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών – Ρεκόρ πωλήσεων το 2021

Ρεκόρ διετίας στις πωλήσεις τους κατέγραψαν το 2021 οι  υδατοκαλλιεργητές. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του κλάδου,  οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ξεπέρασαν τους 130 χιλ. τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 7% και η αξία τους ανήλθε σε 636 εκατ. αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο διάστημα αυτό ενισχύθηκε σημαντικά  η εξωστρέφεια του κλάδου  με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 9% σε αξία και όγκο. Η αύξηση της ζήτησης αποδίδεται στη σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και την αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν δυναμικό κομμάτι της οικονομίας της Ηπείρου. Λειτουργούν περισσότερες από 100 μονάδες καλλιέργειας ψαριών και οστράκων, καθιστώντας τον κλάδο ως έναν από τους ταχέως αναπτυσσόμενους  στη χώρα. Η Ήπειρος όπου λειτουργεί η μοναδική στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής οξύρυγχου, κατέχει την πρώτη θέση  στην παραγωγή  πέστροφας. Πρόσφατα μάλιστα εντάχθηκαν  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2 επιχειρήσεις στην Πρέβεζα και 4 στη Θεσπρωτία και θα επιδοτηθούν συνολικά με περίπου 5 εκατ.