Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Ένα χρόνο πίσω η Ιόνια Οδός.. Εμπλοκές με τους οδικούς άξονες

Παράταση ενός έτους, για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, ζήτησε η παραχωρησιούχος, γεγονός που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση του δυτικού κάθετου άξονα, μετατίθεται για το τέλος του 2016.

Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν και οι υπόλοιποι οδικοί άξονες ακόμη και ο Ε65, ο μόνος που έδειχνε ότι έχει πιθανότητες να ολοκληρωθεί μέσα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα αιτήματα παράτασης που ήδη ξεκίνησαν να κατατίθενται θα συνοδευτούν από νέα αιτήματα αποζημίωσης από τις τέσσερις κοινοπραξίες, καθώς το σύνολο των καθυστερήσεων αποδίδεται στο Δημόσιο.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, πάντως, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους παραχωρησιούχους, που ασκούν πίεση στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα στάση στη δανειοδότηση των έργων από τις τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή ήταν απόλυτα προδιαγεγραμμένη ήδη από την περίοδο της υπογραφής της συμφωνίας επανεκκίνησης των έργων (τον Νοέμβριο του 2013).

Στις συμφωνίες υπήρχαν όροι τους οποίους το Δημόσιο γνώριζε καλά ότι δεν πρόκειται να τηρήσει - για παράδειγμα, στην Ιόνια Οδό εκκρεμούσε το 20% των απαλλοτριώσεων, μέρος των οποίων εξακολουθεί να εκκρεμεί... και σήμερα.

Σημειώθηκαν όμως και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: για παράδειγμα, στη σήραγγα της Κλόκοβας το Δημόσιο καθυστέρησε μισό χρόνο μέχρι να εγκρίνει την αλλαγή χάραξης που απαιτούνταν και άλλο μισό χρόνο μέχρι να εγκρίνει τις περιβαλλοντικές μελέτες (μια καθυστέρηση νομότυπη, όπως γίνεται πάντα, η οποία όμως θα μεταφραστεί σε χρήμα μέσω της καταβολής αποζημιώσεων).

Τα όποια προβλήματα στη σύνταξη ή την εφαρμογή της συμφωνίας επανεκκίνησης επιδεινώνονται από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Ο Μάρτιος ήταν κομβικός μήνας για το υπουργείο Υποδομών, καθώς θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί περί τα 107 εκατ. ευρώ σε τακτικές δόσεις στους τρεις από τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους (Κεντρική Οδός, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) και ακόμα 19 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου στην Ολυμπία Οδό. Από όλα αυτά έχει εξοφληθεί μόνο η Κεντρική Οδός (Ε65), ενώ έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τη Νέα Οδό και την Ολυμπία Οδό από τον υπουργό, χωρίς όμως να έχουν εκτελεστεί (να σημειωθεί ότι δεν έχουν επίσης αναρτηθεί στη Διαύγεια, οπότε τυπικά δεν ισχύουν).

Ετσι, παρότι η χρονική καθυστέρηση είναι ακόμα μικρή, η κατάσταση δείχνει να επιστρέφει στο 2011-2012, καθώς ξεκινά και πάλι ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο Δημόσιο. Οι ιδιώτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να σταματήσουν και πάλι τη δανειοδότηση των έργων. Ομως υπάρχει και το χρονικό όριο του ΕΣΠΑ (τέλος 2015), καθώς η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από κοινοτικά κονδύλια. Το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων εργασιών ως έργα-γέφυρες θα προκαλέσει «ασφυξία» στο νέο ΕΣΠΑ, που ήδη πάσχει από το δραματικό over-booking έργων. Η εκταμίευση όλων των κοινοτικών κονδυλίων πριν από το τέλος του 2015 είναι δύσκολη, γιατί συνδέεται με την πρόοδο των εργασιών.

πηγή: www.epiruspost.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com