Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2022 – ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Σχολιάζει η Αριστέα Κοντοδήμου, φυσικός του φροντιστηρίου «ΟΜΙΛΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ»

Με μια γενική εκτίμηση τα θέματα στη φυσική απαιτούν αρκετή σκέψη, κρύβουν ερωτήματα που θα προβληματίσουν τους μαθητές , έχουν μεγάλη έκταση και για μια ακόμη χρονιά πολλές μαθηματικές πράξεις.

ΘΕΜΑ Α : Αναμενόμενα ερωτήματα βασισμένα στη θεωρία αλλά και με ελάχιστες πράξεις σύγκρισης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

ΘΕΜΑ Β : Το ερώτημα Β1 που αφορά στο κεφάλαιο των ταλαντώσεων απαιτεί σκέψη και καλή γνώση της φυσικής , κυρίως στο τμήμα που αφορά στη προσέγγιση του πειράματος 2. Έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Το ερώτημα Β2 που αφορά στα ρευστά έχει πολλές μαθηματικές πράξεις που απαιτούν προσοχή αλλά η επίλυσή του στηρίζεται σε μεθοδολογίες. Τέλος το ερώτημα Β3 που  αφορά στις κρούσεις έχει δυσκολία, όχι όμως στην κατανόησή του αλλά στον τρόπο που θα επιλέξουν οι μαθητές να το προσεγγίσουν. 

ΘΕΜΑ Γ: Κλασικό και αναμενόμενο θέμα ηλεκτρομαγνητισμού με εναλλαγές , όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, με ερωτήματα διατυπωμένα με σαφήνεια , χωρίς παγίδες και προϋποθέτει γνώσεις κυκλωμάτων συνεχούς ρεύματος από την ύλη της Β΄Λυκείου.

ΘΕΜΑ Δ : Αναμενόμενο θέμα μηχανικής στερεών σωμάτων που, ως συνήθως είναι μεγάλο σε έκταση με πολλές μαθηματικές πράξεις, όχι δύσκολες. Με εξαίρεση το ερώτημα Δ3 που θα δυσκολέψει του μαθητές , τα υπόλοιπα ερωτήματα είναι γνωστά στους μαθητές που είναι καλά προετοιμασμένοι. 

Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές !