Στη Βουλή φέρνει με ερώτηση ο Μάριος Κάτσης την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το ζήτημα της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Φιλιατών λόγω υποστελέχωσης του σε ιατρικό προσωπικό. 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ζητά την άμεση ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις οι οποίες θέτουν τη λειτουργία του νοσοκομείου σε οριακό σημείο, με κόστος την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και του υπηρετούντος προσωπικού. 

O Mάριος Κάτσης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης έκανε την εξής δήλωση:

« Εδώ και 3 χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προβαίνει σε μια πρωτοφανή λεηλασία του ΕΣΥ με σκοπό την απαξίωση του και την παράδοσή του στα ιδιωτικά συμφέροντα όπου υπηρεσίες υγείας θα έχουν μόνο όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα. Παρά την πανδημία, που ανέδειξε την ανάγκη ενός ισχυρού δημοσίου συστήματος Υγείας, δεν έχει κάνει μια μόνιμη πρόσληψη γιατρού. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής φαίνονται και στη Θεσπρωτία. 

Οι πολίτες αλλά και οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται ότι το Νοσοκομείο Φιλιατών είναι ένα βήμα πριν την διάλυση λόγω έλλειψης γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες. Η κατάσταση είναι τραγική.  Το αναισθησιολογικό το μικροβιολογικό και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου υπολειτουργούν με κίνδυνο να μη μπορούν να βγάλουν εφημερίες το επόμενο διάστημα με τεράστιο κίνδυνο για τα επείγοντα περιστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τακτικά περιστατικά. Όταν το νοσοκομείο έχει μείνει με έναν αναισθησιολόγο ουσιαστικά ακυρώνονται χειρουργεία ή προγραμματίζονται μετά από μεγάλο διάστημα. Το ακτινολογικό αντί για 4 γιατρούς έχει 2 με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες. Ακόμη και ο καινούργιος μαγνητικός τομογράφος που προμηθευτήκαμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά σε δημόσια δομή στη Θεσπρωτία δεν έχει λειτουργήσει ακόμη παρότι έχει τοποθετηθεί! Είναι ντροπή να ταλαιπωρούνται έτσι οι ασθενείς και να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους. 

Επίσης η οφθαλμολογική κλινική που ξανάνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από χρόνια με νέο εξοπλισμό και έκανε και χειρουργεία δεν λειτουργεί καθώς δεν υπάρχει γιατρός. Το φαρμακείο του νοσοκομείου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, λειτουργεί χωρίς φαρμακοποιό. Μέσα σε όλα αυτά και ενώ η κυβέρνηση σφύριξε το τέλος της πανδημίας και των μέτρων συνεχίζει να έχει σε αναστολή τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ. 

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι επικίνδυνη για την υγειονομική ασφάλεια των συμπολιτών μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο και για αυτό το λόγο κατέθεσα ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για να ζητήσω άμεσα την ενίσχυση του νοσοκομείου σε κρίσιμες ειδικότητες. Μέσα σε 3 χρόνια διέλυσαν για χάρη των ιδιωτών αλλά και του πελατειακού κράτους ότι με πολύ κόπο χτίσαμε στη Θεσπρωτία με το άνοιγμα του ΤΕΠ, με προσλήψεις, με νέα ασθενοφόρα, με αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες. 

Με την κατάθεση της ερώτησης δεν προσδοκούμε πραγματικά καμία λύση από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο. Η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή ώστε η επόμενη κυβέρνηση να στηρίξει το ΕΣΥ και τη δημόσια Υγεία για όλους,  με προσλήψεις, με οικονομικά κίνητρα σε νέους ιατρούς να μείνουν και να δουλέψουν στη χώρα, με ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.