Απελάσεις αμερικανών διπλωματών ανακοίνωσε η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες απελάσεις αμερικανών διπλωματών ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι απελαύνει 12 ρώσους διπλωμάτες της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα έλαβε κατάλογο με αμερικανούς διπλωμάτες που θεωρούνται «personae non gratae» σε μία κίνηση που σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί απάντηση στην αντίστοιχη αμερικανική στα Ηνωμένα Εθνη.

Το Κρεμλίνο ασχολήθηκε ειδικά με τις σερβικές ανησυχίες για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Οι σερβικές ανησυχίες αποτελούν προτεραιότητα για την Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, αφού ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας, στενής συμμάχου της Μόσχας, δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να προμηθεύει την χώρα του με ρωσικό φυσικό αέριο.

Σχετικά με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο τελών υπό το κράτος των δυτικών κυρώσεων ρώσος ολιγάρχης διαδραμάτισε αρχικά ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

«Οντως συμμετείχε στο αρχικό στάδιο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στις δύο ομάδες, στους Ουκρανούς και στους Ρώσους».

Η Πολωνία πάγωσε τους λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία δήλωσε σήμερα ότι η Βαρσοβία έχει μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας με τη δικαιολογία ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών ή για το ξέπλυμα χρήματος.

«Οι λογαριασμοί μας έχουν παγώσει έπειτα από απόφαση του (πολωνικού) υπουργείου Οικονομικών και έπειτα από απόφαση του Πολωνού εισαγγελέα», δήλωσε ο πρεσβευτής Σεργκέι Αντρέεβ μιλώντας σε ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Αντρέεβ πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λέγοντας ότι «πόροι από τους λογαριασμούς μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το ξέπλυμα παράνομα αποκτηθέντος χρήματος ή για τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας».

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι απελαύνει 45 Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι πιστεύεται ότι κατασκόπευαν υπέρ της Μόσχας. Η Ρωσία χαρακτήρισε αβάσιμη την κατηγορία.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απέλαση των διπλωματών αυτών και για το αν έχουν παγώσει οι πόροι της ρωσικής πρεσβείας, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απάντησε σήμερα: «Μπορώ να πω μόνο ότι ασχολούμαστε με το πάγωμα των πόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Register and Claim Bonus at williamhill.com