Σταύρος Καλογιάννης: Η Κυβέρνηση στήριξε ουσιαστικά, επί διετία, τις επιχειρήσεις του τουρισμού και θα συνεχίσει να το κάνει όσο χρειαστεί

Συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είχε ο Σταύρος Καλογιάννης, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα του τουρισμού και των υποδομών.

Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση στα έργα υποδομής που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους οδικούς άξονες Ε65 και Ιωάννινα-Κακαβιά, η ολοκλήρωση των οποίων θα τονώσει τον τουρισμό προς την περιοχή μας.

Συζητήθηκε επίσης η δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, με στόχο την αναβάθμιση της προσβασιμότητας και το άνοιγμα νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι ξενοδόχοι ζητήσαν την ένταξη της γραμμής Ιωάννινα – Ηράκλειο Κρήτης στις άγονες αεροπορικές συνδέσεις, ενώ παράλληλα συζητήθηκε η σύνδεση της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου, δεδομένου του υψηλού λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών μονάδων στο Νομό μας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. 

Το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρθηκε και σε μία σειρά πάγιων αιτημάτων του κλάδου, όπως:

– Η άμεση αποπληρωμή των ποσών που οφείλονται στις επιχειρήσεις από τη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων» και από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

– Η μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50%,

– Η παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ για ένα εξάμηνο και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ένα τρίμηνο.

– Η μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, 

– Η ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Είχα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού μας και τους ευχαριστώ για τις τεκμηριωμένες θέσεις τους. Άκουσα με ενδιαφέρον τα θέματα που μου έθεσαν και δήλωσα ότι είναι αυτονόητη η στήριξή μου στην περαιτέρω προώθησή τους. Από την πλευρά μου ανέλυσα την πρότασή μου για τη δημιουργία Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, τους ενημέρωσα για την πρόοδο των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και για την «αστοχία» της κατάληξής του κοντά στα Γρεβενά αντί της Παναγιάς Τρικάλων, όπως είχα τεκμηριωμένα προτείνει. Αυτή η «αστοχία» θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό του Νομού μας.

Η πανδημία συνεχίζει, δυστυχώς, να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία. Η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει, επί διετία, σημαντικά τις επιχειρήσεις ώστε αυτές να κρατηθούν ζωντανές και να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Θα συνεχίσει να το κάνει όσο χρειαστεί.

Προγραμμάτισα ήδη συναντήσεις με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών για τα θέματα που συζητήσαμε, με προτεραιότητα την άμεση αποπληρωμή των οφειλών από Προγράμματα στις τουριστικές επιχειρήσεις, και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημοπράτηση του έργου Ιωάννινα – Κακαβιά. Εκτιμώ ότι αυτό είναι εφικτό, υπό προϋποθέσεις, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η προώθηση της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο. Το επόμενο διάστημα θα ενημερώσω αναλυτικά τους εκπροσώπους του τουρισμού για τις ενέργειές μου».

Register and Claim Bonus at williamhill.com