Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Σύγκρουση Ρωσίας και Δύσης για την Υεμένη

Απέτυχαν οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη

Απέτυχε να έλθει σε συμφωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του ρωσικού σχεδίου που ζητούσε διακοπή των εχθροπραξιών προκειμένου να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, όπου η έλλειψη καυσίμων απειλεί σοβαρά τη διανομή της βοήθειας.

Η Ρωσία επέκρινε τα δυτικά και τα αραβικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «μένουν στα λόγια» για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών της Υεμένης, μετά την αποτυχία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτή την τελευταία ένδειξη της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, που ήδη διαφωνούν για τη Συρία και την Ουκρανία, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι η τριών παραγράφων ρωσική πρόταση για την Υεμένη αντιμετωπίστηκε με «αναβλητικότητα».

«Ήμουν προετοιμασμένος να ζητήσω άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς υπάρχει ανάγκη για συχνές διακοπές των εχθροπραξιών ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε σε αυτό», δήλωσε ο Τσούρκιν έπειτα από τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών για την Υεμένη.

«Αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις ούτε στα αυτονόητα σε τι μπορείς να συμφωνήσεις;» αναρωτήθηκε. «Μένουν στα λόγια, λένε τα πράγματα 'είναι πολύ άσχημα, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό'».

Ο Τσούρκιν δήλωσε ότι τα μέλη των αντιπροσωπειών ζήτησαν περισσότερο χρόνο ώστε να έχουν διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους επί της ρωσικής πρότασης.

Στο μεταξύ η βία συνεχίζει να εντείνεται σε όλη την Υεμένη από πέρυσι, όταν οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και εξεδίωξαν τον πρόεδρο Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χάντι. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, καθώς και τη διακοπή των εχθροπραξιών. «Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Οι συνεχιζόμενες μονομερείς ενέργειες των Χούτι και των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ευθύνονται για την ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος. «Οι Χούτι και οι δυνάμεις του Σάλεχ επεδίωξαν να υπονομεύσουν τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης και επεκτείνονται καταλαμβάνοντας περιοχές από τα μέσα του 2014».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε εμπάργκο στην πώληση όπλων σε βάρος των σιιτών ανταρτών Χούτι και των στρατιωτών πιστών στον Σάλεχ.

Στο ρωσικό σχέδιο απόφασης εκφράστηκε επίσης υποστήριξη στο νέο απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο οποίος αντικατέστησε την περασμένη βδομάδα τον Τζαμάλ Μπενομάρ και έχει αναλάβει τις προσπάθειες για την επίτευξης ειρήνης στην Υεμένη.

πηγή: www.newsbeast.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com