Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Πανελλαδικές: Θα μηδενίζονται όσοι έχουν κινητά

Έχεις κινητό τηλέφωνο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις; Ακόμα κι αν είναι απενεργοποιημένο θα σου μηδενίζεται το γραπτό.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και επικύρωσε τον μηδενισμό δύο γραπτών δοκιμίων μαθητών, ενός σε Γενικό Λύκειο της Βούλας Αττικής και ενός σε Γενικό Λύκειο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, καθώς είχαν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα.

Τι δεν επιτρέπεται να έχεις στις εξετάσεις

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία αναφέρει ότι οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (το λεγόμενο blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Στην προκειμένη περίπτωση η αρμόδια επιτροπή μηδένισε τα γραπτά και η υπόθεση έφτασε στα Διοικητικά Δικαστήρια και στη συνέχεια στο ΣτΕ.

Οι δύο σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, έχουν νομολογιακό χαρακτήρα, δηλαδή, αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες για να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια παρόμοιες υποθέσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απαγόρευση κατοχής ορισμένων αντικειμένων από τους εξεταζόμενους, κατά την διάρκεια των εξετάσεων, αφορά ακόμα και το χρόνο προσωρινής απομάκρυνσης των εξεταζομένων από την αίθουσα εξετάσεων.

Δεν είναι απαραίτητο να αποδειχθεί η χρήση του κινητού

Υπογραμμίζουν οι δικαστές ότι για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο, «χωρίς να είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται η χρήση του».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.

Και αυτό, καθώς αφενός μεν τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου δε, τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».

πηγή: www.epiruspost.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com