Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εξαίρεση των ΑΕΙ απο την ΠΝΠ ζητούν οι Πρυτάνεις

Την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ικανό χρόνο διαβούλευσης για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ζητούν οι Πρυτάνεις που συνεδρίασαν εκτάκτως. Αυτή τους η συνεδρίαση ήταν η τρίτη σε διαστημα μιας εβδομάδας, αφού είχε προηγηθεί η τακτική Σύνοδος το περασμένο Σάββατο στα Χανιά και η έκτακτη, μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, με αφορμή την ΠΝΠ.

Οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεκδικήσουν την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιτίας της «οικτρής οικονομικής κατάστασης» στην οποία βρίσκονται αλλά και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης για το 2015.Έλαβαν, πάντως, τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος προσκλήθηκε και παρευρέθη στη σύνοδο με τον γενικό γραμματέα δια βίου μάθησης Γεράσιμο Σπάθη, ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Σύνοδος:

1. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο ο χρόνος που απαιτείται, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί και να τοποθετηθεί επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.

2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

3. Θεωρεί ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης των συλλογικών οργάνων διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

4. Θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του θέματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.

5. Κρίνει ότι απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Την αντίθεσή τους με το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν και φοιτητές που τοποθετήθηκαν στην αρχή της συνόδου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ζήτησαν χρόνο για να συζητήσουν τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο στα συλλογικά τους όργανα.

Ειδικά ως προς το θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, οι εξηγήσεις του υπουργού Παιδείας κρίθηκαν «μη πειστικές», όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέλος της συνόδου των πρυτάνεων.

«Ουσιαστικά μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές και εδώ εγείρεται θέμα συνταγματικότητας. Κι έπειτα πώς θα μπορέσουν να περάσουν εισηγήσεις για μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων ενώ συγχρόνως τελούν υπό αίρεση;» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Το Υπουργείο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει γόνιμη τη συζήτηση που είχε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς με τους Πρυτάνεις στη σύνοδο.

«Διευκρίνισα στους Πρυτάνεις ότι ως προς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν θίγονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των Πανεπιστημίων, άρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναταραχής στα Πανεπιστήμια» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ των αποθεματικών και των διαθεσίμων. Τα αποθεματικά σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό έρευνας δεν θίγονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ως προς τα υπόλοιπα χρήματα, είτε βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε αλλού, για τα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο».

Ως προς το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται με τους πρυτάνεις «σε μια διαδικασία γόνιμης συνέχειας του διαλόγου για το διάστημα που απομένει μέχρι την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή».

πηγή: www.vimanews.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com