ΑΛ.ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ-Τοποθέτηση για οδικούς άξονες και βελτίωση εγκαταστάσεων Νοσοκομείου Πρέβεζας


Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και έδωσε απαντήσεις για διάφορα άλλα θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτατα στα συγκοινωνιακά έργα και την συνδρομής της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικότερα: Για τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού, έκανε εκτενή αναφορά στη συνεχή στήριξη της Περιφέρειας στις Δομές Δημόσιας Υγείας, αλλά και στη διάθεση 45 εκ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και την ανάληψη πρωτοβουλίας για εκπόνηση μελέτης και χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας έργων αναβάθμισης του νοσοκομείου Πρέβεζας. 

«Σήμερα διαθέτουμε 12 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου – ΕΣΠΑ και περίπου 1,7 εκ ευρώ από το Interreg για ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Συγκεντρώνουμε όλες τις αιτήσεις και θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την 6 ης Υγειονομική Περιφέρεια», είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης. 
Στη συνέχεια ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να διαθέσει τα 570.000 ευρώ που κατένειμε στην Περιφέρεια Ηπείρου με χθεσινή του απόφαση το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και όποιο άλλο ποσό απαιτηθεί από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί με την 6 η ΥΠΕ να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που υπολείπεται σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε. 
 
Για τους οδικούς άξονες 
 Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, τον Φεβρουάριο, το αργότερο τον Μάρτιο 2021, θα παραδοθεί το σύνολο των μελετών για το τμήμα του οδικού άξονα Κόμβος Καμπής- Γέφυρα Καλογήρου- κόμβο Ζέφυρο. Για την παράκαμψη Νικόπολης, η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η απόφαση του Δικαστηρίου για τις τιμές απαλλοτρίωσης. 
 Για την οδική σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η μελέτη περιήλθε στην Περιφέρεια με απόφαση του Υπουργού Υποδομών στις 10 Ιουλίου 2020. «Τότε ξεκινήσαμε και ετοιμαζόμαστε. Κάναμε πρόταση για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης – μαζί με άλλα έργα- με εκτελεστή την Περιφέρεια Ηπείρου. «Τα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα (Ιωάννινα- Κακαβιά, παραλιακός οδικός άξονας, γέφυρα Καμπής- Πρέβεζα) δεν τα έχουμε εμείς. «Κάποιοι ρίχνουν έναν δεκαρίσιο και μετά αποχωρούν», ανέφερε.
  Ο Περιφερειάρχης απάντησε επίσης και για το ζήτημα που προέκυψε με την πτώση βράχων στην Επαρχιακή οδό Μονολίθι – Γέφυρα Πλάκας. «Ακούγαμε για 5 εκ. ευρώ που θα μας δινόταν, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ», είπε εξηγώντας ότι εκεί το καλοκαίρι έγιναν εργασίες για να ετοιμαστεί πλήρης μελέτη για το τι θα γίνει μέχρι τα Πράμαντα. Ενημέρωσε δε το Π.Σ. ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, έγινε γνωστή η διάθεση 6,2 εκ. ευρώ εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τη βελτίωση του δρόμου Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας. Σε άλλα επιμέρους ζητήματα ο Περιφερειάρχης είπε: 
 Για τα Αρδευτικά έργα, οι μελέτες εκσυγχρονισμού ελέγχονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης
  Για ο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και αν υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρόκειται για «μέγιστη επανάσταση» 
 Για το πρόγραμμα των πτυχιούχων ανέργων, θα ζητηθεί αύξηση του χρόνου εργασίας σε τρία από δύο έτη που προβλέπεται σήμερα. 
 Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι έγιναν διαδοχικές συζητήσεις με Κυβέρνηση και Ε.Ε. «Τρέχουμε για να βρούμε πιστώσεις», εξήγησε.
  Για το φυσικό αέριο, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πώς έχει δοθεί προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη λόγω κατάργησης των λιγνιτών σταθμών και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες περιοχές της χώρας