Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

Δεν «πιάνουν» Παμβώτιδα τα υδροπλάνα… Γραφειοκρατία και Κτηματική κόβουν τα φτερά!

Οι αγκυλώσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα κενά της νομοθεσίας ματαιώνουν ουσιαστικά κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη λίμνη των Ιωαννίνων, όπως και σε άλλες λίμνες της χώρας.

Παρά την τεράστια προσπάθεια που έγινε από Δήμο Ιωαννιτών ώστε τα υδροπλάνα να φτάσουν στα Γιάννινα και το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε από την εταιρία που αναπτύσσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κάτι τέτοιο ουσιαστικά ματαιώνεται.

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου αρνείται να προχωρήσει στην απαραίτητη αδειοδότηση ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις κοντά στην Ακτή Μιαούλη, θέση που είχε προκρίνει η εταιρία και μάλλον δύσκολα θα συναινέσει σε οποιαδήποτε άλλη θέση, καθώς η πολιτεία δεν φρόντισε να επιλύσει μία σειρά ζητημάτων μέσω του σχετικού νόμου.

Οι περιοχές των λιμνών εντάσσονται σε πλαίσια είτε ειδικής προστασίας (τόποι ιστορικοί ή/και ιδιαίτερου φυσικού κάλους, προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 κλπ, είτε προκαθορισμένων χρήσεων ή γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού που δεν περιλαμβάνουν την λειτουργία υδατοδρομίων.

Εξακολουθεί να υπάρχει νομοθετικό κενό σε σχέση με το ποιος είναι ο φορέας διαχείρισης της εσωτερικής υδάτινης επιφάνειας των λιμνών. Το κενό αυτό δημιουργεί σοβαρότατη εμπλοκή εφόσον δεν αποσαφηνίζονται όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, κατά την διάρκεια εξέτασης του φακέλου άδειας λειτουργίας υδατοδρομίων στις λίμνες.

Ο όγκος των συμπληρωματικών εγγράφων που ζητείται, αφενός είναι αδικαιολόγητα μεγάλος, αφετέρου και παρόλο που όλα τα ζητούμενα έγγραφα κατατέθηκαν το συντομότερο δυνατό από την σχετική ειδοποίηση που έλαβε η εταιρεία, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος μέχρι στιγμής.

Αρκετές φορές παρατηρούνται αντιγνωμίες μεταξύ τοπικών εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών που δυσχεραίνουν επιπρόσθετα την ήδη προβληματική διαδικασία.

Παρά την εκφρασμένη πολιτική βούληση για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων και των υδροπλάνων, ενός μέσου ιδιαίτερου φιλικού προς το περιβάλλον, με διαδικασίες fast track, οι υπηρεσίες του δημοσίου δείχνουν να κινούνται με τους δικούς ρυθμούς και κανόνες και αποδεικνύουν ότι έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν στον κάλαθο των αχρήστων ακόμη και τις καλύτερες προθέσεις.

Εκ των πραγμάτων πλέον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την λειτουργία υδατοδρομίου στη λίμνη των Ιωαννίνων και δρομολογίων υδροπλάνων κατά τη φετινή θερινή περίοδο και μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται στο άμεσο μέλλον, αν συνολικά δεν αντιμετωπιστούν τα νομοθετικά κενά με τις ανάλογες ρυθμίσεις.

πηγή: www.epiruspost.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com