Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

ΗΠΕΙΡΟΣ-Έως 3.000 ευρώ η «ταρίφα» των δουλεμπόρων για τους πρόσφυγες

Τα χερσαία σύνορα και τα παράλια της Ηπείρου είναι το ορμητήριο των μεταναστών και προσφύγων που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αστυνομία και Λιμενικό χτενίζουν όλη την περιφέρεια και την θαλάσσια περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν και να αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες να βγουν από τα ελληνικά σύνορα, δίνοντας αποκαλυπτικά στοιχεία για την «ταρίφα» και τα περάσματα.

Οι σύγχρονοι δουλέμποροι, σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών, δίνουν το «ραντεβού» σε ερημικές παραλίες της Ηπείρου και από εκεί με ταχύπλοα ή άλλα πλοιάρια τους μεταφέρουν στην Ιταλία. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ο εντοπισμός πριν από δύο εβδομάδες, λίγο έξω από την Πρέβεζα, 35 προσφύγων από την Συρία οι οποίοι ήταν στοιβαγμένοι μέσα σε φορτηγό. Οι πρόσφυγες θα επιβιβάζονταν σε σκάφος από ακτή της περιοχής με προορισμό την Ιταλία.Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου της Πρέβεζας, ο κάθε πρόσφυγας είχε πληρώσει από 2.000 έως 3.000 ευρώ, ποσό που το στέλνουν συγγενείς τους από το εξωτερικό.

Σε πολλές περιπτώσεις οι δουλέμποροι αφού «αρπάξουν» τα χρήματα, εξαπατούν τους ταλαιπωρημένους μετανάστες και τους εγκαταλείπουν ή μεσοπέλαγα, επικαλούμενοι μηχανική βλάβη, ή σε κάποια παραλία των Παξών και της Κέρκυρας, πως δήθεν είναι ιταλική ακτή.Την διαδρομή μέσω ελληνοαλβανικών συνόρων επιλέγουν πολλοί πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι έχουν στόχο να φτάσουν στο Μαυροβούνιο και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι για κάποια ευρωπαϊκή χώρα, κυρίως την Γερμανία.

Ανησυχία επικρατεί στην Ηγουμενίτσα, πύλη εξόδου προς την Ευρώπη, όπου πριν από 4 χρόνια είχαν στηθεί καταυλισμοί μεταναστών δίπλα στο λιμάνι, με την ελπίδα να κρυφτούν σε κάποια νταλίκα και να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Ωστόσο, η θύρα ελέγχου στον Λιμένα εξωτερικού πλέον είναι εφοδιασμένη με σκάνερ, κινητό σύστημα ανίχνευσης με ακτίνες για νταλίκες και φορτηγά, καθώς και με δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση των περιπτώσεων κατά τις οποίες μετανάστες ή πρόσφυγες βρίσκονται σε ειδικές κρύπτες σε νταλίκες.

πηγή: epirusgate.blogspot.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com