Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Υπό… το μηδέν η αγορά… «Στέγνωσαν» καταναλωτές κι επιχειρηματίες

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η ρευστότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, έχουν οδηγήσει... υπό το μηδέν την αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα υποτονική. Απογοητευτική χαρακτηρίζεται από τους εμπόρους των Ιωαννίνων, οι οποίοι δεν έχουν κανένα σημάδι ότι μπορεί να πάει καλύτερα στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ανάσα δεν περιμένει ούτε ο τουριστικός κλάδος. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι αισθητά μειωμένες και όλοι ελπίζουν σε μία κίνηση της τελευταίας στιγμής.

Η καθιερωμένη έξοδος του Πάσχα, με τους Ηπειρώτες να επιστρέφουν στα χωριά τους για τις ημέρες της Ανάστασης είναι αμφίβολη.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι ο καιρός ο οποίος δεν θυμίζει σε τίποτα άνοιξη.

Αρχή της εορταστικής περιόδου, αλλά τίποτα δεν θυμίζει γιορτινό κλίμα. Καθηλωμένη η ψυχολογία των καταναλωτών και οι αγορές αναμένεται να περιοριστούν στα άκρως απαραίτητα.

Όπως σημειώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόλυτη καταιγίδα.

Χωρίς τραπεζικό δανεισμό και ρευστότητα, με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, αγοράζοντας πρώτες ύλες «τοις μετρητοίς», προπληρώνοντας παραγγελίες σε ξένους προμηθευτές, εισπράττοντας από τους εγχώριους προμηθευτές με έξι και πλέον μήνες καθυστέρηση και με την κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης, προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατηθούν ζωντανές.

Η ρευστότητα του τελευταίου τριμήνου, συνέχεια της πενταετούς βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν γονατίσει τους πάντες, έχει στεγνώσει τα ταμεία του κράτους, στερώντας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προγραμματισμένες πληρωμές περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Τα νοσοκομεία όπως και οι συμβεβλημένοι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι, η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και των οικογενειακών επιδομάτων μετακυλίονται κατά ένα ή δύο μήνες.

Οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τραβούν» προς τα πίσω και εκτός από τους κατασκευαστές, που εκτελούν έργα του ΕΣΠΑ και πληρώνονται σε όλους τους άλλους τομείς υπάρχει καθυστέρηση.

Κι επειδή η οικονομία είναι αλυσίδα, όλα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Και η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

πηγή: www.epiruspost.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com