Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Είναι λάθος να κάθεστε με ίσια την πλάτη λένε οι ειδικοί!

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάθεται κανείς στο γραφείο είναι να έχει την πλάτη του ίσια – δηλαδή σε κλίση 90 μοιρών. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Σκωτία και τον Κανάδα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωστή στάση του σώματος είναι όταν γέρνει κανείς ελαφρά το σώμα του πίσω στην καρέκλα, με την πλάτη του να σχηματίζει αμβλεία γωνία 135 μοιρών.

«Το να κάθεται κάποιος με ίσια την πλάτη βλάπτει τη σπονδυλική στήλη», λένε οι ειδικοί, που χρησιμοποίησαν στην έρευνα μία νέα μορφή μαγνητικής τομογραφίας. Όπως έδειξε η μαγνητική αυτή, το να καθόμαστε με ίσια την πλάτη στο κάθισμα μπορεί να προκαλέσει πόνο χαμηλά στη μέση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Woodend Hospital στο Aberdeen της Σκωτίας και συμμετείχαν σε αυτή 22 εθελοντές που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με την πλάτη τους. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές πήραν τρεις διαφορετικές θέσεις: στην πρώτη έγερναν μπροστά, πλησιάζοντας το πάνω μέρος του σώματος τους στο γραφείο, στη δεύτερη κάθονταν με τη μέση τους σε ορθή γωνία 90 μοιρών και στην τρίτη έγερναν πίσω στην καρέκλα, σχηματίζοντας με τον κορμό τους αμβλεία γωνία 135 μοιρών.

Όπως αποδείχτηκε από τις μετρήσεις, η χαλαρή θέση (των 135 μοιρών) είναι αυτή που καταπονεί λιγότερο τη σπονδυλική στήλη, σε αντίθεση με τις άλλες δύο.

«Ένας στους τρεις υποφέρει από πόνους χαμηλά στην πλάτη, λόγω της καθιστικής ζωής. Τα σώματα δεν έχουν κατασκευαστεί για να κάθονται!», τόνισε ο Rishi Loatey, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Χειροπρακτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως η Βρετανική Ένωση Χειροπρακτών, το 32% του πληθυσμού περνάει περισσότερες από δέκα ώρες καθημερινά στην καρέκλα, ενώ οι μισοί από αυτούς δεν αφήνουν ούτε λεπτό τα γραφεία τους. Τα δύο τρίτα του ποσοστού κάθονται και αφού τελειώσουν τη δουλειά τους στο γραφείο, επιστρέφοντας στο σπίτι.

Πηγή: protothema