Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Το γαλάζιο φως «ξυπνά»τον εγκέφαλο

Το βιολογικό μας ρολόι βρίσκεται σε άμεση σχέση με την έκθεσή μας στο φως του ήλιου. Μία νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Sleep» δείχνει όμως ότι ο γαλάζιος φωτισμός δεν αποκλείεται να καταπολεμά την κόπωση και να αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστόνη, ο τεχνητός γαλάζιος φωτισμός ίσως ξεγελάει τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι είναι πρωί, ανεξάρτητα από την πραγματική ώρα. 

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 16 εθελοντές που εκτέθηκαν είτε σε γαλάζιο είτε σε πράσινο φωτισμό για 6,5 συνεχόμενες ώρες. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, οι εθελοντές που είχαν εκτεθεί σε γαλάζιο φως έτειναν να δηλώνουν λιγότερο νυσταγμένοι, είχαν μικρότερους χρόνους αντίδρασης και παρουσίασαν λιγότερα ολισθήματα της προσοχής, συγκριτικά με την ομάδα του πράσινου φωτισμού. Παράλληλα, ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι έδειξαν μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδηλώνουν αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι προηγούμενες μελέτες μας είχαν δείξει ότι το μπλε φως βελτιώνει τα επίπεδα εγρήγορσης στη διάρκεια της νύχτας. Τα νέα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα ίδια φαινόμενα εκδηλώνονται και με την έκθεση στο φως στη διάρκεια της ημέρας», αναφέρει ο Σάνταμπ Ράμαν, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε συστήματα φωτισμού για εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες και γενικά για ανθρώπους που αδυνατούν να απολαύσουν το φυσικό πρωινό φως

Πηγή: onmed.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com