Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Ήπειρος: Θετικά σημάδια από την ανεργία

Θετικά και αρνητικά έχει να παρουσιάσει η διακύμανση της ανεργίας στην Ήπειρο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 έχει μειωθεί κατά 3,5%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο. Σημαντικό είναι επίσης το ποσοστό της κάμψης από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς μέσα στο 2014 μειώθηκε κατά 1,4%, ποσοστό δεύτερο σε μέγεθος κάμψης μετά από αυτό του Β' τριμήνου. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τα ποσοστά που αφορούν αποκλειστικά την Ήπειρο και όχι την εδαφική περιφέρεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό έχει σημασία καθώς η Δυτική Μακεδονία, στα ίδια στατιστικά, παρουσιάζει ποσοστό ανεργίας 27,9%, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στη χώρα, μεγαλύτερο και από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Το ποσοστό με το οποίο έκλεισε η Ήπειρος το 2014 τη φέρνει ακριβώς στη μέση του πίνακα των 13 Περιφερειών της χώρας. Κάπου εδώ, σταματούν τα θετικά, τα οποία όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι περισσότερα από άλλες φορές, τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Τα αρνητικά είναι τα... γνωστά. Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίσει για ανεργία που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο της παραγωγικής βάσης της χώρας και της περιοχής, πολύ περισσότερο δε σε μια περιοχή όπως η Ήπειρος όπου σχεδόν ο μισός της πληθυσμός είναι θεωρητικά «παροπλισμένος», στη σύνταξη δηλαδή.Ούτε όταν στα πολύ μεγάλα ποσοστά ανέργων, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που παίρνουν έστω το επίδομα του ΟΑΕΔ ή ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς που εργάζονται, κάνουν θραύση η απλήρωτη εργασία ή οι καθυστερήσεις μισθών.

Για πρώτη φορά όμως μετά από συνεχείς ανόδους ή και μικρές αυξομειώσεις, η ανεργία παρουσιάζεται σημαντικά φθίνουσα στην Ήπειρο, κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 25%. Όσο όμως τα ποσοστά πανελλαδικά παραμένουν υψηλά και μάλιστα ελαφρά ανεβασμένα για τον περασμένο Δεκέμβριο, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν δραστικά.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στην Ήπειρο ήταν ελαφρά θετικό, κατά 235 ανθρώπους που ξεκίνησαν να εργάζονται. Πάντα το παράταιρο των στατιστικών είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο μέσα σε ένα μήνα η «Εργάνη», το σύστημα καταγραφής του υπουργείου Εργασίας εμφανίζει το ισοζύγιο απασχόλησης θετικό, αλλά ο ΟΑΕΔ για παράδειγμα, εμφανίζει και αυτός αυξημένα τα ποσοστά των ανέργων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τη γενική τάση, τα στοιχεία καταγράφουν κυρίως μια τάση και όχι μια ουσιαστική στροφή του βιοτικού επιπέδου. Στην Ήπειρο, τον Φεβρουάριο, καταγράφηκαν 2.078 προσλήψεις και 1.843 αποχωρήσεις, εκ των οποίων οι 684 αφορούσαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ένα τρίτο δηλαδή των εργαζόμενων στο συγκεκριμένο αριθμητικό πεδίο, είναι συμβασιούχοι.

Μόνο στα Γιάννενα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στους μισούς που αποχώρησαν από την εργασία τους.

agon.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com