Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην κατάψυξη η χώρα για τρίτη ημέρα -Δύο νεκροί και προβλήματα στα νησιά -Δραματική κατάσταση σε Αλόννησο και Σκόπελο

Στην κατάψυξη, με πολικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, συνεχίζεται και σήμερα -για τρίτη ημέρα- το κύμα κακοκαιρίας, του οποίου το πέρασμα άφησε δύο νεκρούς και δεκάδες προβλήματα.

Δύο νεκροί σε Ναυπακτία και Ροδόπη

Ο χιονιάς που πλήττει την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες άφησε το στίγμα του με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Και αυτό διότι εξαιτίας του δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ενας 77χρονος που είχε χαθεί στα Πιτσιναίικα της ορεινής Ναυπακτίας αν και εντοπίστηκε ζωντανός, κατέληξε αργότερα, πιθανότατα από υποθερμία, ενώ μία ηλικιωμένη στην Κομοτηνή πέθανε λόγω των αναθυμιάσεων από το μαγκάλι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί καθώς στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εντωμεταξύ ο χιονιάς προκάλεσε και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση περιοχών με τα σημαντικότερα να εντοπίζονται στα νησιά των Σποράδων και τη Θεσσαλονίκη.

Δραματική κατάσταση σε Αλόννησο και Σκόπελο

Συγκεκριμένα, Αλόννησος και Σκόπελος έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ειδικά στο νησί της Αλοννήσου οι περίπου 2.800 μόνιμοι κάτοικοι είναι αποκομμένοι, καθώς έχουν μείνει χωρίς τηλεφωνική σύνδεση και ηλεκτροδότηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι περισσότερα από 100 δέντρα έπεσαν πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Από χθες διμελές συνεργείο της ΔΕΗ επιχειρεί να επιδιορθώσει τις βλάβες ενώ σήμερα θα μεταβεί στο νησί δεύτερο συνεργείο με τέσσερα άτομα.Πέρα από τα προβλήματα με το τηλέφωνο και το ρεύμα θα υπάρξουν προβλήματα και με το νερό, καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και των πολικών θερμοκρασιών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ήδη η Σκόπελος από τις πρόσφατες πλημμύρες που είχαν πλήξει το νησί.Το χιόνι έφθασε το ένα μέτρο σε ύψος ακόμα και μέσα στη Χώρα και στο νησί δεν υπάρχει δυνατότητα οδικής επικοινωνίας. Μηχανήματα επιχειρούν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Για τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Νέου Κλήματος Σκοπέλου, Γεωργία Διαμάντου, μίλησε στο iefimerida.gr λέγοντας ότι, τουλάχιστον χθες, υπήρχαν εγκλωβισμένοι πολίτες στις περιοχές Πεύκια, Ράχες και Άγιοι Ανάργυροι.

Χωρίς νερό στη Θεσσαλονίκη -Πάγωσαν οι σωλήνες

Χωρίς νερό παρέμειναν χθες για δεύτερη μέρα νοικοκυριά και καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξαιτίας του χιονιά και των χαμηλών θερμοκρασιών πάγωσαν οι σωλήνες ύδρευσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έσπασαν τα υδρόμετρα. Με ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) συνιστά στους καταναλωτές που δεν έχουν νερό λόγω του παγετού να ρίχνουν σταδιακά χλιαρό (όχι ζεστό) νερό αριστερά και δεξιά του υδρομέτρου.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Κύμη-Αλιβέρι

Εντωμεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αλωνάρη- Οκτανιά.

Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εγκλωβισμένοι 10 ώρες στην Κορίνθου-Πατρών

Εντωμεταξύ εξαιρετικά δύσκολες ώρες πέρασαν οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στην Εθνική Οδό, Κορίνθου – Πατρών, μεταξύ Αιγίου και Διακοφτού από το Σάββατο το μεσημέρι ως το πρωί της Κυριακής. Και αυτό διότι για περισσότερες από 10 ώρες είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματα τους. Τελικά τα ξημερώματα της Κυριακής οι δρόμοι άνοιξαν και πλέον εδώ και λίγες ώρες η κυκλοφορία διεξάγεται δίχως προβλήματα και χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ σήμερα

Και σήμερα, όμως, οι χιονοπτώσεις σε Σποράδες, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια και Κρήτη θα είναι πυκνές.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Άνεμοι: Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το βράδυ έως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στον Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -12 έως -1 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες από το απόγευμα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τη νύχτα στη νότια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιονιά στα ορεινά - ημιορεινά και τη νύχτα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία έως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως από το βράδυ, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά του νομού και από τη νύχτα και στην πόλη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -7 έως -3 βαθμούς Κελσίου.

http://www.iefimerida.gr/

Σχετικά Άρθρα