Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Ακυρώθηκαν διαγωνισμοί για έργα 1,5 εκατ ευρώ λόγω πολύμηνης απεργίας των μηχανικών

Παραγωγική για το Δήμο Ιωαννιτών, από πλευράς έργων που εξελίσσονται, χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενημερώνοντας παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο για τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον και ένα από τα πιο σημαντικά είναι οι άγονοι διαγωνισμοί.«Παρά την γενικότερη αρνητική συγκυρία, στο Δήμο Ιωαννιτών είμαστε σε μία παραγωγική περίοδο, έχοντας ανοίξει διάφορα ‘μέτωπα’ εργασιών που εξελίσσονται σε όλο το Δήμο», είπε ο κ. Μπέγκας. Ο Δήμαρχος μίλησε για «έργα που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας και...
αιτήματα συμπολιτών που τίθενται για πολλά χρόνια και τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν σε ευνοϊκότερες εποχές». Αναφέρθηκε εντελώς ενδεικτικά –χωρίς να προβεί σε αναλυτική απαρίθμηση- σε ορισμένα από αυτά. Όπως σημείωσε:
-Αντιμετωπίζουμε το θέμα των συνδέσεων με το νέο δίκτυο ύδρευσης και ξεκινάει η ασφαλτόστρωση ολόκληρου του μεγάλου άξονα Βηλαρά-Βαλαωρίτου-28ης Οκτωβρίου.
-Στη Λεωφόρο Δημοκρατίας ολοκληρώνονται οι διαμορφώσεις και ξεκινάει εντός των ημερών και η ασφαλτόστρωση
-Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ασφαλτοστρώσεων σε περιοχές που ήταν «στο περίμενε για χρόνια», όπως στα Καρδαμίτσια όπου γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις, στη Βρυσούλα με την Ψαρών που ολοκληρώνεται και τον μεγάλο άξονα της Αριστοτέλους που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες.
- Είναι σε εξέλιξη έργα σε Ανατολή – Νεοχωρόπουλο-Μπιζάνι και γενικά έχουμε ανοίξει «μέτωπα» σε όλες τις Δημοτικές ενότητες
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων θέλησε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για «τα πολλά προβλήματα και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε λόγω της γενικότερης αρνητικής συγκυρίας». Ποιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους άγονους διαγωνισμούς και στις αναγκαστικές επαναδημοπρατήσεις έργων που δημιουργούν αφενός καθυστερήσεις και αφετέρου επιβαρύνουν με πολλαπλάσιο όγκο δουλειάς τις υπηρεσίες του Δήμου.

Άγονοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί
Όπως είναι γνωστό, για τους Δήμους είναι πλέον υποχρεωτικό το σύστημα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους πρώτους που προχώρησαν όλη την απαιτούμενη διαδικασία και εντάχθηκαν στο σύστημα αυτό. Ο Δήμος ομαδοποιεί τις προμήθειες για διάφορες ανάγκες του (αλλιώς θεωρείται κατάτμηση) και προχωράει σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό για προμήθειες πάνω από 60.000 ευρώ. Ωστόσο, αφενός η πολυπλοκότητα του συστήματος για τους επαγγελματίες που καλούνται να συμμετάσχουν και αφετέρου η δυσκολία στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών λόγω οικονομικής συγκυρίας (π.χ. φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα), οδηγεί σε άγονους διαγωνισμούς.
«Δεν το περιμέναμε ποτέ και δεν υπάρχει προηγούμενο στο Δήμο Ιωαννιτών να μην προσέρθουν ενδιαφερόμενοι και να οδηγηθούμε σε άγονο διαγωνισμό για υλικά που έχει ανάγκη το εργοτάξιο μας, όπως τσιμέντα, ασφαλτικά και οικοδομικά υλικά ή να έχουμε άγονο διαγωνισμό για μισθώσεις μηχανημάτων για αναγκαίες εργασίες όπως πυροπροστασία, κοπή χόρτων κ.λ.π.», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Με δεδομένο ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεξάγει με την ηλεκτρονική διαδικασία το μεγαλύτερο μέρος των διαγωνισμών του και υπάρχει εύλογη ανησυχία για την εξέλιξη τους, ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους ντόπιους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στις διαδικασίες πιστοποίησης στο σύστημα και να μάθουν το χειρισμό του. «Θέλουμε να παίρνουν δουλειές από το Δήμο τοπικές επιχειρήσεις και απευθύνω έκκληση στους ντόπιους επιχειρηματίες να κάνουν τις διαδικασίες πιστοποίησης, γιατί διαφορετικά οι ίδιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και ο Δήμος έχει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις που δημιουργεί η επαναπροκήρυξη τους», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ακυρώθηκαν διαγωνισμοί
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι οι ακυρώσεις των διαγωνισμών έργων, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων από τις αρχές του έτους, απεργιακών κινητοποιήσεων των μηχανικών. Αν το περσινό καλοκαίρι ακυρώθηκαν πολλοί διαγωνισμοί έργων λόγω των capitals control φέτος επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο για άλλους λόγους.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί έξι διαγωνισμοί για έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω της απεργίας τους οι μηχανικοί δεν συμμετείχαν στις επιτροπές διαγωνισμών. Εν τω μεταξύ με δεδομένο ότι η διαδικασία ενός διαγωνισμού διαρκεί αρκετές εβδομάδες και οι απεργίες των μηχανικών προκηρύσσονταν ανά εβδομάδα, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούσαν να κάνουν κανέναν προγραμματισμό.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων γνωστοποίησε ότι ακυρώθηκαν και επαναπροκηρύχτηκαν ή είναι σε διαδικασία επαναπροκήρυξης 6 διαγωνισμοί για έργα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα έργα :
Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων -προϋπολογισμού 325.000 ευρώ- το οποίο μάλιστα προκηρύχθηκε δύο φορές ο διαγωνισμός (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο) και ακυρώθηκε και τις δύο φορές η δημοπρασία
Αναβάθμιση – συντήρηση υποδομών στις Δ.Ε. Παμβώτιδας, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος, Νήσου – προϋπολογισμού 600.000 ευρώ
Βελτίωση υποδομών στις Δ.Κ. Σταυρακίου, Νεοχωρόπουλου, Μαρμάρων – προϋπολογισμού 300.000 ευρώ
Πεζοδρομήσεις στη νέα επέκταση Πεδινής προϋπολοισμού 100.000 ευρώ
Κατασκευή έργων υποδομής στη νέα επέκταση Κατσικάς – προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

Πηγή :  http://epirusgate.blogspot.gr