Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

Ζητούμενο η σωστή διαχείριση και όχι η ανώτατη στάθμη

Σε λάθος βάση μπαίνει η συζήτηση σχετικά με τη στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας, θέμα που ήρθε εκ νέου στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η ανώτατη οριζόμενη στάθμη της λίμνης, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση.

Υπέρμαχος της άποψης αυτής είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Κώστας Σακκάς, ο οποίος τονίζει πως πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση για να διατηρείται η στάθμη της λίμνης σε χαμηλότερα επίπεδα τους χειμερινούς μήνες, κάτι μάλιστα που υποδεικνύεται και από τις υπάρχουσες μελέτες, μεταξύ των οποίων και αυτή του διεθνούς φήμης λιμνολόγου Jorg Imberger.

«Ο Imberger μας πρότεινε ότι πρέπει να έχουμε χαμηλότερη χειμερινή στάθμη. Το ίδιο έγραφε και το Διαχειριστικό Σχέδιο της Παμβώτιδας του 2004. Η άποψη ότι όσο ψηλότερα είναι η λίμνη, είναι λανθασμένη, γιατί οδηγεί σε αδράνεια των πηγών. Αν θέλουμε κάποια στιγμή να ξαναβγάλει η Δραμπάτοβα νερό, να ξαναβγάλουν οι πηγές του Νησιού νερό, πρέπει να κατέβει η στάθμη της Παμβώτιδας. Από τον Δεκέμβριο θα πρέπει να κρατήσουμε τη λίμνη 70 πόντους με ένα μέτρο χαμηλότερα. Έτσι θα καταφέρναμε να καθαρίσουμε τα νερά της λίμνης, αλλά επιπλέον θα είχαμε ωφέλιμο όγκο στη λίμνη για να κάνουμε ανάσχεση της πλημμύρας», τόνισε ο κ. Σακκάς.

Πρόταση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, όπως έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, είναι να υπάρξει μια υπηρεσία που θα έχει συνολικά την ευθύνη διαχείρισης του συστήματος των θυροφραγμάτων σε αρδευτικές τάφρους, λίμνες και ποτάμια στην Ήπειρο. «Στις Πρέσπες για παράδειγμα υπάρχει μια άτυπη Επιτροπή που γνωμοδοτεί για το που πρέπει να είναι η στάθμη. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και εδώ μια Επιτροπή που θα καταθέσουν προτάσεις το ΤΕΕ, ο Φορέας, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος», κατέληξε.

πηγή: www.ioannina24.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com