Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Αυξήσεις “φωτιά” στα καύσιμα

Η αύξηση θα προκύψει τόσο από τον ΦΠΑ που θα πάει στο 24 από το 23%, αλλά κυρίως από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι πολίτες μετά τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή.

Η σημαντικότερη επιβάρυνση αναμένεται στο diesel κίνησης το οποίο αναμένεται να αυξηθεί από 10 ως 13 λεπτά το λίτρο με την Κυβέρνηση να ευελπιστεί σε έσοδα περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα επιβληθεί και στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο κίνησης και στο φυσικό αέριο.

Η τιμή της βενζίνης αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο και του υγραερίου κίνησης κατά 0,09 ευρώ.

Σκοπός της Κυβέρνησης είναι μόνο από τα καύσιμα να εισπράξει επιπλέον 1,5δις ευρώ σε φόρου.

 

ΠΟΠΕΚ: Όχι στην αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η απόφαση για αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα επιφέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

«Η επιμονή της Κυβέρνησης να διαρρέει και να καλλιεργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα την επικείμενη αύξηση του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα, μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί ανάλογες ενέργειες όπως η αύξηση του Ε.Φ.Κ το 2012 στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 60 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο είχε αρνητικά αποτελέσματα στην τότε προσπάθεια της Κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. 

Επιπλέον η οποιαδήποτε αύξηση του Ε.Φ.Κ. είναι εντελώς αντιφατική, με την επιδίωξη της Κυβέρνησης για το πέρασμα της οικονομίας από την ύφεση των τελευταίων ετών, σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σήμερα, όλες οι επιβαρύνσεις (Φόροι, Τέλη, Δασμοί) στις τιμές του καταναλωτή στην αντλία είναι: 72% για τις Βενζίνες, 55% για το Πετρέλαιο Κίνησης και 50% για το Πετρέλαιο Θέρμανσης.

Η υλοποίηση των προθέσεων του Υπ. Οικονομικών για αύξηση του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα (βενζίνες, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο) παράλληλα και με την αύξηση κατά μία μονάδα του Φ.Π.Α, θα αυξήσει σημαντικά το μεταφορικό κόστος, καθώς και το κόστος παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στο «ράφι», σε βάρος  χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν βιώσει, από μήνα σε μήνα, μειώσεις συντάξεων μέχρι και 40%, αλλά και σε  βάρος όλων των ήδη υπερφορολογημένων καταναλωτών.

Είναι επιτέλους καιρός η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των  νομοθετικών διατάξεων που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια και την λήψη αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο και την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, δασμοφοροδιαφυγή,  κ.λπ.), σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων και όχι μόνον στο χώρο των πρατηρίων.

Η ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση καυσίμων αφαιρεί από τα δημόσια έσοδα 1 δις ευρώ ετησίως, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης».  

Register and Claim Bonus at williamhill.com