Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Παράταση έως το 2017 πήρε η Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμά της

Παρίσι,
Η Επιτροπή αναμένει από τη Γαλλία να παρουσιάσει τον Απρίλιο «ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων» που θα συμβάλλει στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, αφού έδωσε στο Παρίσι νέα παράταση ώς το 2017 για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει πολλές μεταρρυθμίσεις, πρόκειται για βήματα προς την σωστή κατεύθυνση [...] Αναμένουμε να παρουσιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων και πιο λεπτομερών μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο», το οποίο θα εξεταστεί από τις Βρυξέλλες τον Μάιο, σημείωσε ο Μοσκοβισί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι προσπάθειες της Γαλλίας «είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες, όμως πρέπει να συνεχιστούν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Επιτροπή αποφάσισε «να ανεβάσει κατά μία βαθμίδα» την πίεση στη Γαλλία, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, η οποία πλήττεται ταυτόχρονα «από τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της» και «ένα αυξημένο χρέος», συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Αν προκύψει ότι το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων [...] δεν είναι αξιόπιστο, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το τελευταίο στάδιο» επιβάλλοντας στη Γαλλία «ένα σχέδιο επανορθωτικών μεταρρυθμίσεων» προειδοποίησε ο Μοσκοβισί.

Το διακύβευμα είναι «να ενθαρρύνουμε πιο βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» ώστε «να κινηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα» κατέληξε ο ίδιος αναφερόμενος κυρίως σε «αποφάσεις για την αγορά εργασίας».

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση δύο ετών στη Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ της, δηλαδή έως το 2017.

Οι Βρυξέλλες «αποφάσισαν να κάνουν μια νέα σύσταση στη Γαλλία (σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων της) με νέα καταληκτική ημερομηνία το 2017» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αν και προς το παρόν δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Γαλλία, η χώρα «πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στον δημοσιονομικό τομέα και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Ντομπρόβσκις.

Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται στη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,1% το 2015 αντί για 3% που είχε δεσμευθεί αρχικά και την επιστροφή στο όριο του 3% μόλις το 2017, χρονιά που πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Η περίπτωση της Γαλλίας «ήταν η πιο περίπλοκη», παραδέχθηκε ο Ντομπρόβσκις, ενώ η Επιτροπή παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ιταλίας και του Βελγίου, δύο χώρες το επίπεδο του χρέους των οποίων είναι ανησυχητικό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Register and Claim Bonus at williamhill.com