Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Νίκος Γεωργίου, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης:

Όσα άφησαν πίσω…

Τα δημιουργήματα του γλύπτη Νίκου Γεωργίου,

 που χάρισαν οι Έλληνες μετανάστες στην πατρίδα τους.

 

Πολλές φορές, αυτοί που αφήνουν πίσω την πατρίδα τους μεταναστεύοντας, κι ακόμα περισσότερες, αυτοί που μένουν πίσω, αποζητούν τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Η γλυπτική τέχνη απεικονίζει τα πιο ευγενικά συναισθήματα συμβολικά. Χρησιμοποιώντας ψυχρά και σκληρά μέσα – όπως μάρμαρο και μπρούτζο, δημιουργεί ένα υπέροχα αντιθετικό αποτέλεσμα.

 Η διαχρονικότητα και η λεπτομέρεια των έργων του Νίκου Γεωργίου, μαζί με τον κλασσικό σχεδιασμό των γλυπτών του, υπήρξε πολλές φορές η αφορμή για  να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική παρακαταθήκη στον ελλαδικό χώρο, δώρο ελλήνων μεταναστών η των οικογενειών τους. Αυτά τα γλυπτά του Νίκου Γεωργίου, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης και της ορθοδοξίας κοσμούν σήμερα πολυσύχναστα σημεία της χώρας,  όντας δώρα των ανθρώπων που την αγάπησαν.

Η “Νίκη”, κοσμεί την αρχή του Μαραθωνίου, στον Μαραθώνα, χορηγία ελληνίδας που αναζήτησε την τύχη της στην Γερμανία.

 

Ο “Ηπειρώτης Μετανάστης”, που βρίσκεται στην πλατεία του Περάματος Ιωαννίνων, αποτελεί μια υπογράμμιση στην αγάπη των μεταναστών για την πατρίδα τους. Η ιστορία του αφορά σε υπαρκτό πρόσωπο και απεικονίζει συμβολικά τις τελευταίες του στιγμές στην Ελλάδα, πριν φύγει αποζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ο Ηπειρώτης, στον οποίο αφιερώθηκε το συγκεκριμένο μνημείο, έχασε τη ζωή του ζώντας μακριά από την οικογένεια του, η οποία θέλοντας να κρατήσει ζωντανή την μνήμη του δημιούργησε αυτό το άγαλμα καθ’ εικόνα του.

 

Συντελεστές και κίνητρα για αυτή την προσφορά γλυπτού, το συναίσθημα ικανοποίησης, που χτίζεται με κάθε δημιούργημα -τόσο από την πλευρά του δημιουργού, όσο και από την πλευρά του χορηγού, άλλα και η ανάγκη να ξεπεραστεί η νοσταλγία μέσα από ένα συμβολισμό που μπορεί και αποδίδει υπέρτατο φόρο τιμής μέσω της τέχνης.

Ο νόστος των ελλήνων μεταναστών για την πατρίδα τους, και ο εσωτερικός τους πόθος να προσφέρουν στην χώρα που τους μεγάλωσε, οδήγησαν αρκετούς να χορηγήσουν δημιουργήματα που κοσμούν πλατείες, αμφιθέατρα και δρόμους ανά την Ελλάδα. Ο Νίκος Γεωργίου, μετράει στο ενεργητικό του πολλά τέτοια γλυπτά, δημιουργώντας μια μικρή, σύγχρονη πολιτιστική κληρονομία.

Η σπουδαιότητα της γλυπτικής τέχνης, τόσο σημασιολογικά όσο και σαν αποτέλεσμα δημιουργίας -στο λεπτό θέμα της εθνικής ταυτότητας, έχει αποδειχθεί ανά τους αιώνες. Η γλυπτική, ανέκαθεν αποτελούσε ορόσημο, και κοινώς αποδεκτό διακριτικό των εθνών.

www.greek-sculptor.eu

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις παρακαλώ επικοινωνήστε:

BEYOND COMMUNICATIONS, Αρτέμιδος 1β, 15342 Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, www.beyondcommunications.gr

Δανάη Μαρίπα-Σούλη  Τηλ: 2106014125, κιν: 6970832927, dsouli@beyondcommunications.gr

Βασιλική Τσούνη Τηλ: 2106014317, κιν: 6977447004, vtsouni@beyondcommunications.gr

Μαίρη Μαρίπα Tηλ: 210 6014024, κιν.: 6945467076, maripa@beyondcommunications.gr

**ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΝΙΚΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΛΥΠΤΗΣ

Ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωγίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης αλλά και της ορθοδοξίας.    
Στο βιογραφικό του, προσθέτονται συνεχώς χειροποίητα δημιουργήματα  υψηλής κλασσικής γλυπτικής, που στολίζουν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικές συλλογές,  καθώς και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. αλλά και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σε νεαρή ηλικία, το 1976 ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής μαθητευόμενος από τον πατέρα του, Ιωάννη Γεωργίου. Ο βραβευμένος από το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας για την προσφορά του στην τέχνη, γλύπτης και πορτρετίστας,  μύησε τον γιό του στην τέχνη του μαρμάρου, και τον δίδαξε τα μυστικά της παραδοσιακής γλυπτικής.

Από το 1980, μαθήτευσε στην Σχολή Καλών Τεχνών όπου και μελέτησε τον πλούσιο σε εκφραστικά μέσα κόσμο της γλυπτικής, δίπλα στον καταξιωμένο Δημήτρη Καλαμαρά, δάσκαλο και μέντορά  του. Παράλληλα συνέχισε την μαθητεία του και στο οικογενειακό εργαστήριο στο Μετς.

Η εντατική του ενασχόληση με την γλυπτική και την μαρμαροτεχνία, του προσέφερε το 1983 βράβευση με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έγινε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα.  Παράλληλα, το 1993 και για 9 χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκει μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό κήπο υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο ‘’Υγεία’’, στην Τρίπολη κ.α.

Λάτρης της κλασσικής τέχνης, ακολούθησε πιστά τις μεθόδους της παραδοσιακής γλυπτικής επεκτείνοντας την τεχνική του στο μπρούτζο και σε άλλα υλικά.

Πρόσφατα έργα του:

Το καλοκαίρι του 2013 τοποθέτησε στο πάρκο Νέδοντα στην Καλαμάτα το ηρώο « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προς τιμήν της απελευθέρωσης της πόλης στις 23-3-1821. Το έργο έτυχε θερμότατης υποδοχής από τις Αρχές και τους κατοίκους της πόλης.

Οκτώβριος 2014: Ηρώον «ΝΙΚΗ» στο Μαραθώνα στην αφετηρία του Μαραθώνιου δρόμου.

 

1 ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ2 ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2 4 ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ5 ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2