Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Πήραν πίσω τον “μισό” φόρο στο κρασί- ΦΠΑ στην εκπαίδευση

 

Στον αστερισμό της αποτροπής "ευρέων" κυβερνητικών κλυδωνισμών κινείται η Κυβέρνηση μετά την ηχηρή παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη απο την Βουλή, λόγω της διαφωνίας του με το πολυνομοσχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια", αλλά και της δεδομένης καταψήφισης του απο τον Νίκο Νικολόπουλο, με τον οποίο έχει ανοίξει μέτωπο ο Πάνος Καμμένος σχετικά με την επιστροφή της βουλευτικής έδρας.

Καθώς ακούγονται φωνές που φέρουν και άλλους βουλευτές να διαφοροποιούνται στην ψηφοφορία, η Κυβέρνηση θέλησε αφενός να στείλει ηχηρό μήνυμα, ζητώντας προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας απο τον κ. Σακελλαρίδη να παραιτηθεί, αφετέρου κάνει "βήματα προς τα πίσω" λόγω των αντιδράσεων, υποχωρώντας σε ότι αφορά την φορολόγηση του οίνου.΄

Μείωση κατά 50% του φόρου στο κρασί 

Υπό την πίεση όλων αυτών, των έντονων αντιδράσεων της αγοράς,  τις βολές της Αντιπολίτευσης, αλλά και τις αντιρρήσεις κυβερνητικών βουλευτών - ως και του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες - συνεκλήθη "μίνι υπουργικό συμβούλιο" του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατόπιν αυτού, η Κυβέρνηση κατέθεσε άλλη μία νομοτεχνική βελτίωση, αυτήν την φορά στο άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά τα κρασιά.

Με την ρύθμιση αυτή, μειώνεται κατά 50% ο επιβαλλόμενος φόρος στο κρασί κι έτσι η επιβάρυνση "μειώνεται" απο τα 40 στα 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο ήτοι απο τα 30 στα 15 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη (750 ml).

Κρασί - κρασιά - μπουκάλι - ποτήρι

Όπως διευκρίνισε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο φόρος αυτός θα επιβληθεί και στα εισαγόμενα κρασιά, καθώς ουσιαστικά θα αποτελεί φόρο στην εγχώρια κατανάλωση οίνου (χύμα ή εμφιαλωμένου), κι επομένως θα βαρύνει εξίσου τα ελληνικά και τα εισαγόμενα κρασιά.

Ωστόσο, ο φόρος τελικώς δεν θα βαρύνει - προς ώρας, καθώς αναμένεται νέα παρέμβαση γι΄ αυτό το σκέλος - τα ελληνικά κρασιά που εξάγονται σε άλλες χώρες, "προστατεύοντας" έτσι, σύμφφωνα με κυβετρνητικά στελέχη, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

"Κλείδωδαν" τα ισοδύναμα του ΦΠΑ 

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, παρά το γεγονός ότι με την τροποποίηση αυτή "λείπουν" μερικές δεκάδες εκατομμυρίων απο τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα που προτάθηκαν ως ισοδύναμα για τηναπόφαση πλέον κατάργησης του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, δεν γεννάται ζήτημα λήψης άλλων μέτρων, καθώς οι δανειστές "υποχωρώντας" δέχθηκαν ότι το ειδικό τέλος σε όλες τις στήλες όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα έχει τελικώς μεγαλύτερη απόδοση απο αυτήν που ως τώρα εκτιμούσαν.

Register and Claim Bonus at williamhill.com