Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Επιμένει η ΕΕ για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο

Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την ρακή ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει προθεσμία δύο μηνών στη χώρα μας να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.
Η Κομισιόν μάλιστα ζήτησε στο ίδιο καθεστώς να ενταχθεί και το χύμα τσίπουρο και η ρακή. Όταν παρασκευάζονται χύμα από τους διήμερους αποστάκτες, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί, επιβάλλεται ακόμη πιο μειωμένος φορολογικός συντελεστής, που δεν υπερβαίνει το 6%.
Εάν εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, το πλήγμα θα είναι βαρύ όχι μόνο για τις εταιρείες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποσταγμάτων, αλλά για ολόκληρο τον κλάδο της αμπελουργίας. Με την κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης που ισχύει στη χώρα μας για τα παραδοσιακά ποτά, τα δύο ελληνικά αποστάγματα θα φτάσουν να έχουν την ίδια τιμή πώλησης με το ουίσκι και την βότκα.
Σημειώνεται ότι ο φόρος στο τσίπουρο είναι 12,752% ανά λίτρο αλκοόλης, έναντι 25,5% στο ουίσκι και στα άλλα αλκοολούχα ποτά. Σε ένα απόσταγμα 0,7 λίτρων με 40 βαθμούς βγαίνει περίπου 3,57% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος προστίθεται στο κόστος του προϊόντος και στο 23% του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα το μπουκάλι να βγαίνει στο ράφι στην τιμή των 12,75 ως 13,5 ευρώ. Αν εξισωθούν οι συντελεστές, ο φόρος θα διπλασιαστεί από 3,57% σε 7,14% και η τελική τιμή του μπουκαλιού θα εκτοξευτεί στα 16 με 17 ευρώ ή και παραπάνω.

Πηγή: http://www.vimanews.gr/

Register and Claim Bonus at williamhill.com