Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Μάχη ψήφο με ψήφο μέχρι τις κάλπες δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, όπως επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Κάπα Research: Στο 0,6% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,6% δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση για λογαριασμό της ιστοσελίδας tovima.gr που διεξήχθη στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την προτίμηση του 29% των ερωτηθέντων έναντι 28,4% της ΝΔ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,9% το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Αντίστοιχα οριακό είναι και το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Ευάγγελου Μειμαράκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 36,5% έναντι 35,1%.

Το ίδιο ισχύει και ως το ποια κυβέρνηση θεωρούν καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 37,4% των προτιμήσεων, έναντι 35,7% μιας κυβέρνησης με κορμό της ΝΔ.

Σημαντική διαφορά υπάρχει στην παράσταση νίκης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από το 55,6% ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 30,5% της ΝΔ.

Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Κάπα Research

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Γαλάζιο προβάδισμα 0,5%

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 14-15 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2.214 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 1.072 ερωτήθηκαν μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου ντιμπέιτ, η ΝΔ κερδίζει δυόμισι εκατοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνει 30%, ποσοστό που την φέρνει οριακά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκεντρώνει 29,5%, κερδίζοντας μια μονάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του ίδιου ερευνητικού ινστιτούτου.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, ενώ μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 5% και Ποτάμι, επίσης με 5%. Ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων με 4%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει ποσοστό 3%, που είναι απολύτως οριακό για την είσοδό της στην επόμενη Βουλή, από την οποία πιθανότατα θα απουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που είναι στο 2,5%.

Αναποφάσιστοι - αποχή
Από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της μέτρησης είναι ότι, όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται και πέφτει στο 6% από 8% που ήταν στην τελευταία αντίστοιχη σφυγμομέτρηση.

Προκύπτει επίσης από την ανάλυση των στοιχείων της μέτρησης για την αποχή, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει στο 11%, ότι ένα μεγάλο μέρος, ήτοι το 28%, προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους ψήφισαν ΝΔ είναι μόλις 8%.

Απόλυτο ντέρμπι και ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pusle για το pontiki.gr όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν από 28%.

Στη συγκεκριμένη έρευνα η ΧΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν από 6,5%, το Ποτάμι και το ΚΚΕ από 5%, η Λαϊκή Ενότητα 3,5%, η Ένωση Κεντρώων 3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%.

Οριακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά 0,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει έρευνα της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά, που κυκλοφορεί την Παρασκευή.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, η ΧΑ 6,7%, το ΚΚΕ 6,2%, το Ποτάμι 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,6%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.

Αντίστροφη εικόνα ως προς τους δύο «μονομάχους» παρουσιάζει γκάλοπ της Alco για το newsit.gr, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,3% της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3%, η ΝΔ 25%, η ΧΑ 6,2%, το ΚΚΕ 5,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το Ποτάμι 4,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,7% και οι ΑΝΕΛ στο όριο του 3%.

Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 3,6%, καταγράφει δημοσκόπηση της e-voice για το dikaiologitika.gr.

Στη μέτρηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%, η ΝΔ 25,4%, η ΧΑ 7,2%, το Ποτάμι 5,1%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ από 5%, η Λαϊκή Ενότητα 4,2%, οι ΑΝΕΛ 3,1% και η Ένωση Κεντρώων 2,6%.

Αντιθέτως, ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ, της τάξεως του 2%, δίνει στη ΝΔ γκάλοπ της εταιρείας Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση.

Στην πρόθεση ψήφουο ΣΥΡΙΖΑ έχει 28%, η ΝΔ 30%, η Χρυσή Αυγή 5%, το Ποτάμι 4,5%, το ΚΚΕ 6%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6% οι ΑΝΕΛ: 2,5%, η Λαϊκή Ενότητα 2,5% και η Ενωση Κεντρώων 4%.

Πηγή: http://www.tanea.gr/