Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Τα παράδοξα στον ΕΝΦΙΑ, χαριστική βολή για τα μικρά καταλύματα

Αντιμέτωπες με την καταστροφή και το κλείσιμο είναι εκατοντάδες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα της Ηπείρου, καθώς σε εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου, καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, πολλαπλάσιο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Η κατάργηση της ρύθμισης που αφορούσε στην ένταξη των ενοικιαζόμενων και των ατομικών ξενοδοχειακών μονάδων στα ειδικά κτίρια και στο συντελεστή φορολόγησης ανάλογο εκείνου των ξενοδοχείων, δίνει και την χαριστική βολή, σε έναν κλάδο που ούτως ή άλλως αργοσβήνει.

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου με επιστολή τους προς τους υποψήφιους βουλευτές της Ηπείρου διαμαρτύρεται έντονα για την άρση της ρύθμισης σημειώνοντας ότι δοκιμάζει τα όρια αντοχής χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων αγωνιούν για το μέλλον τους.

«Ό,τι με τόσο κόπο καταφέραμε να επιτύχουμε, η καταστροφική πολιτική τους, με τους πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς της κατάφερε να το διαλύσει.

Ο κλάδος των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων, πρέπει να αντιμετωπισθεί στο εξής με μεγαλύτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον από την πλευρά των κυβερνώντων, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, για να συνεχίσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αναπληρώνουν το κενό που άφησε το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων άλλων μορφών στην ελληνική περιφέρεια, χρειάζονται την απόλυτη στήριξη της πολιτείας και όχι τον οικονομικό ακρωτηριασμό που τους επιβάλλουν ανάλογες αποφάσεις.

Η αδιαφορία και η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε στο συγκεκριμένο θέμα τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αποδεικνύει ότι το μόνο μέλημα της ήταν να απομυζήσει χρήματα από την ιδιωτική οικονομία, προκειμένου να συντηρήσει το πελατειακό κράτος, αδιαφορώντας αν αυτές οι αποφάσεις οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που, ήδη, μετά βίας επιβιώνουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Η ομοσπονδία ενδεικτικά παραθέτει το ακόλουθο παράδειγμα για να εξηγήσει την κατάφορη αδικία, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα να πληρώνουν για τον πρώην Φ.Α.Π. που ενσωματώθηκε στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. 0,33 τοις χιλίοις ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου να πληρώνουν από 0,5 έως 2%, που σημαίνει ότι είναι αυξημένος ο φόρος έως και 2000%.

Λάβετε ακόμη υπόψη σας ότι ξενοδοχείο 1100 μ2 σήμερα πληρώνει φόρο 475 € ενώ Τουριστικό κατάλυμα 1100 μ2 πληρώνει σήμερα 7.650 € στην ίδια ακριβώς περιοχή. Επιπλέον τα μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα επιβαρύνονται μέχρι τα 2000 μ2 και απαλλάσσονται για τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τους.

«Όπως καταλαβαίνετε είναι αδιανόητο αυτά να συμβαίνουν εν έτει 2015 όπου το Ελληνικό κράτος από τη μία ψάχνει για επενδύσεις και από την άλλη στραγγαλίζει φορολογικά 40.000 επιχειρήσεις 500.000

κλινών, οι οποίες αποφέρουν το 50% των εσόδων του κράτους, τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να ενεργήσετε άμεσα και να διορθώσετε την αδικία που έχει προκύψει από την

εφαρμογή του ΦΕΚ Β' 1152/1996 ΑΡΙΘ. 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ1310, που κατατάσσει τα τουριστικά

ακίνητα βάσει της οικοδομικής άδειας ανέγερσης τους, θέτοντας ως νέο κριτήριο κατάταξης τη χρήση

τους ως ξενοδοχειακή επιχείρηση (ΝΟΜΟΣ 2160/1993 ΑΡΘΡΟ 2) βάσει του ειδικού σήματος λειτουργίας EOT του επιχειρηματία.Αναμένουμε να δεσμευτείτε και να πάρετε θέσεις προεκλογικά για επίλυση στο φλέγον αυτό ζήτημα του κλάδου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: http://epiruspost.gr/

Register and Claim Bonus at williamhill.com