Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 264

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Τραγική η κατάσταση σε Φροντιστήρια και ΚΞΓ με τον ΦΠΑ 23% που θα ισχύσει κανονικά

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ

Κανονικά πληρώνεται ο ΦΠΑ για φροντιστήρια

Αλαλούμ συνεχίζει να επικρατεί με τον ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς τα 9.000 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από τον Ιούλιο, εξαιρούνται από την πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περί «παγώματος εφαρμογής του μέτρου» και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με συντελεστή 23%.

assets LARGE t 420 54558565 type12713

Εντονες αναταράξεις προκαλεί στην ιδιωτική εκπαίδευση το πρόβλημα με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% Τα περίπου 6.500 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα 2.500 μέσης εκπαίδευσης είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ 23% μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων στα μέσα Ιουλίου. Δόθηκε μια μικρή παράταση να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα έως τα τέλη Ιουλίου και έκτοτε είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με ΦΠΑ 23%.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες γονείς που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στα φροντιστήρια για να εγγράψουν τα παιδιά τους είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς πιστεύουν ότι η αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που ανακοινώθηκε αφορά και τα φροντιστήρια. «Ερχονται γονείς και μας λένε ότι ο ΦΠΑ έχει παγώσει και ότι οι ίδιοι δεν θα τον πληρώσουν. Εμείς από την πλευρά μας τους εξηγούμε ότι τα φροντιστήρια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ πρέπει να τον αποδώσουν στο κράτος» τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Ο κ. Βαφειαδάκης προσθέτει πως είναι υποχρέωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αποσαφηνίσει το θέμα άμεσα. «Να πουν δηλαδή ποιοι είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν ΦΠΑ μέχρι να καταργηθεί το μέτρο, αν ποτέ καταργηθεί».

Αντίστοιχες καταστάσεις με τους γονείς να αρνούνται να πληρώσουν ΦΠΑ περιγράφει και ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας. «Η προχειρότητα και η απερισκεψία των ιθυνόντων δεν μας επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον Ελληνα γονέα με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πολλοί γονείς προσέρχονται με την αίσθηση ότι δεν ισχύει ο ΦΠΑ και εμείς τους εξηγούμε την πραγματικότητα» τονίζει για να προσθέσει. «Τα ίδια τα πολιτικά κόμματα που λένε ότι θα καταργήσουν το μέτρο είναι τα ίδια που το ψήφισαν. Πρόκειται για μια απερίγραπτη κατάσταση».

Η επιβολή ΦΠΑ πάντως στα φροντιστήρια έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση του ενδιαφέροντος για εγγραφές για τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Στην Γ’ Λυκείου, ωστόσο, οι εγγραφές αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα εξαιτίας της προετοιμασίας των μαθητών για τις Πανελλαδικές.

Εν τω μεταξύ, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών που επικοινώνησε με την εφημερίδα υποστήριξε ότι απευθύνθηκε χθες στην αρμόδια υπηρεσία για τον ΦΠΑ, και της είπαν πως εάν κόψει αποδείξεις για καταβολή διδάκτρων χωρίς τον συντελεστή 23%, θα έχει παρανομήσει.

«Οι μέρες περνούν, το αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση συνεχίζεται. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί φορείς δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιο καθεστώς θα ξεκινήσει η νέα χρονιά. Η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση καθυστερεί και στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να λύσουν τις εσωκομματικές τους αντιθέσεις χαμένοι σε ιδεοληψίες κρατισμού» σχολίασε χθες η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ

..............................................................................

Το “έλα να δεις” γίνεται στα Φροντισtήρια και ιδιωτικά σχολεία μετά το “πάγωμα” του ΦΠΑ στα δίδακτρα

Γονείς αρνούνται να πληρώσουν ΦΠΑ , ενώ οι ιδιοκτήτες που ήδη έχουν υπαχθεί στο καθεστώς διαπράττουν φορολογική παράβαση εάν κόψουν απόδειξη χωρίς ΦΠΑ. Το “πάγωμα” του ΦΠΑ στα δίδακτρα των Φροντιστηρίων και Ιδιωτικών Σχολείων, μάλλον μπέρδεψε, αντί να λύσει το πρόβλημα.

Γονείς που πηγαίνουν να πληρώσουν την προκαταβολή διδάκτρων για να εγγράψουν τα παιδιά τους , δεδομένου ότι είναι η περίοδος εγγραφών, αρνούνται να καταβάλουν το 23 % ΦΠΑ, επικαλούμενοι την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών περί “παγώματος” μέχρι 16 Οκτωβρίου.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη έχουν υπαχθεί στο καθεστώς το ΦΠΑ, από τον περασμένο Ιούλιο και ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, εάν κόψουν απόδειξη με μηδενικό ΦΠΑ, διαπράττουν φορολογική παράβαση.

Η εγκύκλιος που υποτίθεται υπογράφηκε χθες από τη Γενική Γραμματέα του υπ. Οικονομικών δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, και είναι άγνωστο εάν δίνει λύση στο πρόβλημα τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες που ήδη έχουν υπαχθεί στο ΦΠΑ.

Πάντως το 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς δεν έχει καταργηθεί και δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα το καταργήσει. Για να καταργθεί το ΦΠΑ το οποίο ισχύει από τις 20 Ιουλίου, πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος

Το θέμα είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καταργήσει ή να μειώσει το 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Επιλέξαμε ΦΠΑ στα Φροντιστήρια για να αφήσουμε απέξω ταχυδρομικές και ιατρικές υπηρεσίες

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη έχει δηλώσει στη Βουλή ότι «Επιλέξαμε να εντάξουμε τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο 23% ΦΠΑ για να αφήσουμε απέξω βασικές υπηρεσίες όπως ιατρικές και οι ταχυδρομικές» .

Πηγή: http://xenesglosses.eu/

Register and Claim Bonus at williamhill.com