Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Γιατί ο Τσίπρας «παρέλειψε» να μιλήσει για συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών

Οι γρήγορες διαδικασίες σίγουρα τον ευνοούν, καθώς δεν αφήνουν τον χρόνο που χρειάζεται στους αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσουν έναν σοβαρό κομματικό μηχανισμό

Ανοιχτή παρέμεινε από εχθές σχεδόν από όλες τις πλευρές η ανακοίνωση μιας συγκεκριμένης πρότασης που θα αφορά την Κυριακή διεξαγωγής των εκλογών.
Παρά τις κυβερνητικές διαρροές πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ως ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες την 20η Σεπτεμβρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε – δημόσια τουλάχιστον.

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο μίλησε για μια ημερομηνία που θα είναι «όσο το δυνατόν» συντομότερα.

Η «παράλειψη» του πρωθυπουργού να μιλήσει για μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν έχει μόνο θεσμική, αλλά και πολιτική ερμηνεία.

Η θεσμική ερμηνεία έγκειται στην πιθανή σκέψη ο κ. Τσίπρας να θέλει να αποφύγει τυχόν παρερμεινείες ότι προκαταβάλει τις εξελίξεις, αλλά και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η πολιτική ερμηνεία, δε, σχετίζεται με την ενδεχόμενη επιθυμία του οι εκλογές να πραγματοποιηθούν, όχι στις 20, αλλά στις 13 του Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε αυτές είναι οι δύο ημερομηνίες που βάσει του Συντάγματος μπορούν να προκηρυχθούν οι εκλογές, καθώς το Σύνταγμα οριοθετεί χρονικά την επίμαχη ημερομηνία στο πλαίσιο των 30 ημερών.

Ο κ. Τσίπρας στο διάλογο που είχε με τον κ. Παυλόπουλο είπε, παραιτούμενος:

«Θα ήθελα, λοιπόν, να σας υποβάλλω την παραίτηση της κυβέρνησης και να σας καταθέσω την πεποίθησή μου ότι πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες άμεσα, προκειμένου να πάμε το συντομότερο δυνατό και με τον πολιτικό πολιτισμό που μας αρμόζει σε μια εκλογική διαδικασία».

Επίσης σε ότι αφορά στις διερευνητικές εντολές και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, έκανε λόγο για «τυπική διαδικαστική αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα, να είναι σύντομη, να ολοκληρωθεί σύντομα, τάχιστα».

Λίγο αργότερα, επανήλθε στα γρήγορα βήματα που πρέπει να γίνουν σημειώνοντας:
«πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής έναν εκ των τριών Δικαστών των κορυφαίων Δικαστηρίων, προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα ο πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει το περιθόριο των τριών ημερών για να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα, γεγονός που θα δυσκολέψει την διενέργεια των εκλογών στις 13, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως ο τρίτος που θα πάρει την εντολή, η Χρυσή Αυγή – αν δεν σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -, είναι άγνωστο αν θα την κρατήσει επί τριημέρου ή θα την επιστρέψει άμεσα.

Πάντως φαίνεται ότι από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα οι γρήγορες διαδικασίες τον ευνοούν, καθώς δεν αφήνουν τον χρόνο που χρειάζεται στους αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσουν έναν σοβαρό κομματικό μηχανισμό, από την άλλη πλευρά ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει τη ΝΔ για εκλογές, ως ο αρχηγός ο μόλις βαπτισθείς.

Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, ακόμα και σήμερα, αποτελεί – κατά κάποιο τρόπο – ένα μικρό αίνιγμα με απαντήσεις υψηλών πολιτικών νοημάτων, συγκριτικά με ότι φαίνεται στην πρώτη ανάγνωση.

Πηγή: http://www.protothema.gr/