Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 263

Ενοχλημένη η δημοτική αρχή από την κριτική για το Ioannina Street Theater Festival

Ξεκάθαρη είναι η ενόχληση της δημοτικής από τα σχόλια που ακολούθησαν την ανακοίνωση της είδησης για ακύρωση του Ioannina Street Theater Festival, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Η σύνδεση μάλιστα της ακύρωσής του με τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τα περί αθέτησης οικονομικών δεσμεύσεων προκάλεσαν την αντίδραση του Δήμου, ο οποίος σπεύδει να υπερασπιστεί την παραγωγή πολιτισμού.
Ωστόσο, επί της ουσίας δε δίνονται απαντήσεις για τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση του Φεστιβάλ και έχουν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν με την οφειλή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού από το Luminus Festival, στο οποίο επίσης είχε εμπλακεί η Multi Art Projects, διοργανώτρια και του Ioannina Street Theater Festival τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν εξασφάλισαν εγγυήσεις για την κάλυψη των εξόδων του Festival, αρνούμενοι να μπουν παράλληλα σε μια λογική «οικονομικών αλχημειών» για την κάλυψη και του ποσού της οφειλής από το Luminus Festival.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην ακύρωση του Ioannina Street Theater Festival [I.S.T.F], ο Δήμος Ιωαννιτών δίνει τις εξής διευκρινήσεις: «Προφανώς δεν είναι ευχάριστο όταν ακυρώνεται για οικονομικούς λόγους ένα καλλιτεχνικό δρώμενο όπως το I.S.T.F που επαναλαμβάνεται τα τρία τελευταία χρόνια και επιθυμούσαμε να συνεχιστεί και φέτος.
Σίγουρα όμως δεν αποτελεί το καθοριστικό γεγονός που κρίνει την παραγωγή πολιτισμού στα Γιάννενα - όπως επιχειρήθηκε να αξιολογηθεί από ορισμένα δημοσιεύματα - και σίγουρα δεν κρίνει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Καμία Δημοτική Αρχή στο παρελθόν δεν διοίκησε το Δήμο στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που κλήθηκε να διαχειριστεί η παρούσα Δημοτική Αρχή τον τελευταίο χρόνο και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η οικονομική φερεγγυότητα του Δήμου.
Παρά τους διαρκώς μειούμενους πόρους, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία «έκπτωση» στον τομέα του πολιτισμού, αλλά αντιθέτως υπήρξε διαρκής παραγωγή πολιτιστικού έργου από το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Θέατρο, με υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, πρωτότυπες δράσεις και σημαντικές συνεργασίες.
Τόσο το Πνευματικό Κέντρο όσο και το Δημοτικό Θέατρο δημιουργούν συνεχώς καλλιτεχνικά γεγονότα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα υπάρχουν, κυριολεκτικά, κάθε εβδομάδα εκδηλώσεις σε όλο το Δήμο Ιωαννιτών που καλύπτουν όλο φάσμα των ηλικιών και των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προσφέρεται δωρεάν στους συμπολίτες μας.
Πραγματοποιούνται συνεργασίες που ενισχύουν, προβάλλουν και κινητοποιούν την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, τους ερασιτέχνες δημιουργούς, τους συλλόγους, τους μαθητές.
Συνεργασίες με φορείς όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ίδρυμα Ωνάση και το ίδρυμα Νιάρχου που οδήγησαν σε υψηλού πολιτιστικού επιπέδου δράσεις ή όπως οι συνεργασίες που οδήγησαν στο άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης μετά από 17 χρόνια. Πραγματικά πρωτόγνωρες συνεργασίες.
Υπάρχουν και συνεργασίες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν τελικά να προχωρήσουν, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με τους διοργανωτές του I.S.T.F, όπου εκτός των άλλων έπρεπε να αξιολογηθεί και το πολλαπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν προτεινόμενο κόστος της φετινής διοργάνωσης και μάλιστα στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.
Διαπιστώνουμε ότι ορισμένους ... λίγους, τους ενοχλεί το γεγονός ότι στο Δήμο Ιωαννιτών παράγεται πολιτισμός παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, είμαστε όμως βέβαιοι ότι αυτό αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Όπως αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Δήμο Ιωαννιτών, για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Είναι άδικο αυτή η προσπάθεια που αποτελεί την σημαντικότερη πρωτοβουλία ανάδειξης της εξωστρέφειας των Ιωαννίνων στον τομέα του πολιτισμού, να απαξιώνεται συνδέοντας της, σε κατά καιρούς σχόλια, με οτιδήποτε αρνητικό. Είτε πρόκειται για μια λακκούβα, είτε πρόκειται για την ακύρωση μιας εκδήλωσης. Δεν είναι μόνο άδικο, αλλά σίγουρα δεν βοηθάει τη συνολική προσπάθεια από την οποία μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει ο τόπος μας».

Πηγή: http://www.vimanews.gr/

Register and Claim Bonus at williamhill.com