Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Στην τελική ευθεία για το Μνημόνιο -Ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά

Στην τελική «στροφή» της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η κυβέρνηση, ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τους επικεφαλής των θεσμών, να γίνει η απαραίτητη ανασκόπηση και να αρχίσει να γράφεται η τελική συμφωνία.

Πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουμε το τελικό «ταμείο» ανάμεσα στις δυο πλευρές, όπου και θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης. «Αυτή τη στιγμή μιλάν τα κείμενα», έλεγε με νόημα η ίδια πηγή, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr έχει οριστεί η συνεδρίαση του Eurogroup για τις 14 Αυγούστου, με τους υπουργούς οικονομικών -οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους τη συμφωνία- να καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» που θα... ανοίξει το δρόμο για την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια.

Ο Τσίπρας ενεργοποιεί τους πολίτικους διαύλους
Τους διαύλους της πολιτικής διαπραγμάτευσης ενεργοποίησε σ’ αυτή την κρίσιμη φάση ο πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο και κάνουν λόγο για μια «βοηθητική κίνηση εκ μέρους του Γάλλου προέδρου», τόσο στο σκέλος του χρονοδιαγράμματος, όσο και στο θέμα του Ταμείου για το οποίο η Αθήνα επιθυμεί μια πιο επωφελή διαχείριση.
Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια
Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται κανονικά σήμερα και αύριο Σάββατο.
Το «παρών» εκ μέρους της κυβέρνησης δίνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης και στην ατζέντα θα βρεθούν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Επιπλέον, και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ένα από τα θέματα που μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της διαπραγμάτευσης.

Τα «αγκάθια» που παραμένουν στη διαπραγμάτευση
Τα αγκάθια πάντως στο δρόμο για την οριστική συμφωνία παραμένουν αρκετά. Συγκεκριμένα:

  • Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα υποκαταστήσει τα προνοιακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, δεν μπόρεσε να συζητηθεί. Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση έως το Σάββατο.
  • Ο γρίφος των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω. Όσο πιο χαμηλές είναι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις, τόσο περισσότερα πρέπει να είναι τα μέτρα, αλλιώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες και το δάνειο θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 90 δισ ευρώ.
  • «Κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση δεν θέλει το σενάριο δημιουργίας bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, ωστόσο και οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως στις ελληνικές προτάσεις.
  • Το νέο υπερταμείο. Υπάρχει απόκλιση για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Πρόωρη συνταξιοδότηση. Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει και την πρότασή της για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 χρόνια της ηλικίας εξόδου ανδρών και γυναικών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που σήμερα είναι 50 ετών θα βγει στη σύνταξη στα 55 δηλαδή το 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρχει μεταβατικό στάδιο 2016 – 2021, ενώ η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ισχύει ότι το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Register and Claim Bonus at williamhill.com