Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Οι πρώτες εισροές καταθέσεων στις τράπεζες

Επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες φέρνει η άρση του κινδύνου "κουρέματος", καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των τραπεζών διαπιστώνονται εισροές που μέχρι χθες ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη "δειλή" εισροή στις τράπεζες, μετά από ένα συνεχές εξάμηνο εκροών, το οποίο απομείωσε την καταθετική τους βάση κατά 40,367 δισ. ευρώ (καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών Δεκέμβριος 2014: 160,285 δισ. ευρώ – Μάιος 2015: 129,918 δισ. ευρώ). Αν συνυπολογιστούν μάλιστα οι εκροές του Ιουνίου για τον οποίο τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα, οι εκροές από τον περασμένο Δεκέμβριο κινούνται στα 50 δισ. ευρώ.

Η επιστροφή καταθέσεων, για πρώτη φορά συνδυάζεται με την παροχή ρευστότητας από τον ELA, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει αρχίσει να αποκαθίσταται με την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την δρομολόγηση της τελικής διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, η έγκριση της ΕΚΤ για παροχή ELA στις ελληνικές τράπεζες δινόταν προκειμένου να καλύψει εκροές καταθέσεων. Την Τετάρτη 22/7, ωστόσο, η τακτική αυτή άλλαξε, με την ΕΚΤ να ανανεώνει τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ (για δεύτερη φορά και κατά το ίδιο ποσό από την Πέμπτη 16/7, οπότε "ξεπάγωσε" τον ELA μετά τις 25/6) και να ανεβάζει το όριό του στα 90,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η ανανέωση έγινε για περίοδο 2 – 4 ημερών, γεγονός που δείχνει πως η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει εκ νέου, ίσως νωρίτερα από την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να (υπερ)καλύψει τις συνολικές ανάγκες ρευστότητας της τάξεως των 2 δισ. ευρώ που είχαν οι τράπεζες με το άνοιγμά τους στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εφεξής η σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ θα συμβαδίσει με την ενίσχυση της ρευστότητας από επιστροφή καταθέσεων. Η τελευταία ενθαρρύνεται πλέον από την άρση της "δαμόκλειου σπάθης" του "κουρέματος" και τις διαβεβαιώσεις ότι η ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για το bail in στο ελληνικό δίκαιο, ενώ επίκειται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα θίξει τους καταθέτες.

Την ρητή αυτή διαβεβαίωση θα ζητήσουν σήμερα οι τραπεζίτες και από την αντιπρόεδρο του SSM, Sabine Lautenschlanger, κατά τη συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψήφιση της Οδηγίας προχθές στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα "κουρέματος" καταθέσεων, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της ανακεφαλαιοποίησης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Πηγή: http://www.capital.gr/

Register and Claim Bonus at williamhill.com