Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Ένας υπερ - υπολογιστής προβλέπει το μέλλον

Το μόνο που χρειάζεται για να προβλέψουμε το μέλλον είναι ένας υπέρ - υπολογιστής και μερικά εκατομμύρια ειδησεογραφικά άρθρα, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Υπολογιστών για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και την Τέχνη στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα σύστημα πρόβλεψης μελλοντικών γεγονότων παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι κοινωνικές επαναστάσεις και οι πολεμικές συγκρούσεις.

Αναλύοντας δεδομένα από εκατομμύρια άρθρα, ο υπέρ - υπολογιστής SGI Altix ή πιο απλά «Ναυτίλος», κατέγραψε την κοινωνική δυσαρέσκεια και προέβλεψε τις αναταραχές στη Λιβύη και την Αίγυπτο, ενώ είχε εντοπίσει και το πού - περίπου - βρισκόταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι πληροφορίες που αναλύθηκαν συλλέχθηκαν από ένα ευρύ φάσμα πηγών, μεταξύ των οποίων η υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης Open Source Center, η υπηρεσία BBC Monitoring και το ηλεκτρονικό αρχείο των New York Times, από το 1945 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Καλέβ Λιταρού, η ανάλυση των δεδομένων για την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων μέσω του «Ναυτίλου», ο οποίος βρίσκεται στο πανεπιστήμιο του Τενεσί, είναι πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε σύστημα χρησιμοποιεί σήμερα η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. Τα άρθρα αναλύθηκαν με βάση δύο ειδών πληροφορίες: τη διάθεση (δηλαδή αν το άρθρο περιείχε καλά ή κακά νέα) και τη τοποθεσία (δηλαδή σε ποιό σημείο διαδραματίζονταν τα γεγονότα).

Συνολικά, η ομάδα του Λιταρού, συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια άρθρα. Αν και στην προκειμένη περίπτωση η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε σε γεγονότα που είχαν ήδη συμβεί, οι επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι ότι μπορεί να λειτουργήσει και σε πραγματικό χρόνο, προβλέποντας σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση First Monday.

Πηγή Το Βήμα

Register and Claim Bonus at williamhill.com