Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Σήμερα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Mέχρι το μεσημέρι θα έχει ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά θα γίνουν λίγες αλλαγές, γεγονός που ανοίγει το δρόμο προς τις κάλπες, που προσανατολίζονται χρονικά στο Φθινόπωρο.

Η πρώτη κίνηση για το «ξεκαθάρισμα» του κυβερνητικού τοπίου έγινε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες με τα προαπαιτούμενα. Ο Πρωθυπουργός, μέσω των στενών συνεργατών του, διεμήνυσε ότι οι 32 βουλευτές που καταψήφισαν στην ψηφοφορία της Τετάρτης, δεν θεωρούνται πλέον από τον ίδιο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η επιλογή των συντρόφων, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς» κάτι που πλέον τον «αναγκάζει να συνεχίσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

Με αυτήν τη φράση δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν της σύναψης της συμφωνίας, ακόμα και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών αμέσως μετά το πέρας της επίτευξης της συμφωνίας.

Η επιλογή των 32, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

«Θα επιδιώξουμε διάλογο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με δύο πολιτικά σχέδια». Για το λόγο αυτόν, προανήγγειλε συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Για το παραπάνω ζήτημα διεξήχθησαν χθες πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο.

Σίγουρη θεωρείται η αντικατάσταση μόνο των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκου Χουντή, Νάντιας Βαλαβάνη και Κώστα Ήσυχου. Στα πλαίσια της κινητικότητας μπαίνουν οι Πάνος Σκουρλέτης και Θοδωρής Δρίτσας, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Θέμα όμως είναι και η αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο αν επιδιωχθεί άμεσα, θα επηρεάσει το κυβερνητικό σχήμα. Το όνομα που «υπερέχει» ως προς την αντικατάστασή της είναι αυτό του Νίκου Βούτση. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αρκετά πιθανή η συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ τα ονόματα που ακολουθούν είναι αυτά των Γιώργο Βαρεμένου, Γιάννης Μπαλάφα και Σάββα Ρομπόλη.

Πηγή: http://www.antenna.gr/

Register and Claim Bonus at williamhill.com