Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 261

Τσίπρας: Δώστε πολιτικό μήνυμα στην ΕΚΤ, για να ανοίξουν οι τράπεζες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στοιχείο αρκετά σημαντικό στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η πολωμένη κατάσταση που υπήρχε στο Eurogroup μεταφέρθηκε τώρα στους ηγέτες.
Απο τη μια πλευρά υπάρχουν χώρες που είναι σκληρές απέναντι στην Ελλάδα και από την άλλη χώρες που για πρώτη φορά βγαίνουν καθαρά υπέρ της Ελλάδας όπως Ιταλία ,Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο.
Γίνεται μάχη επι πολλών ζητημάτων του κειμένου.

Στην 4μερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ συζητήθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

  • Η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με ποιό ρόλο
  • Το Ταμείο 50 δις -Μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο
  • Χρέος (αντιπαράθεση με Μέρκελ)
  • Ρευστότητα. Η ελληνική πλευρά το έβαλε εμφατικά από τη πρώτη στιγμή γιατί στο κείμενο του Eurogroup -και ο Ντράγκι το τονιζε οντας υποστηρικτικός- έγινε σαφές ότι επιθυμία της γερμανικής πλευράς είναι να περάσουν πρώτα τα μέτρα και τότε να μιλάμε για συμφωνία.
  • Δηλαδή αύριο η ΕΚΤ στο πλαίσιο των κανόνων που τη διέπουν δε θα μπορεί να αυξήσει τον ELA.

Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup, κάθε μισή ώρα διέκοπτε ομιλούντες και έλεγε

  • «θέλω να ξέρετε τι συνέπειες εχει αυτό που λέτε, δηλαδή εγω δεν θα εχω δυνατότητα να δωσω ELA και καταλαβαίνετε τι αυτό συνεπάγεται».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Register and Claim Bonus at williamhill.com